Geschikt voor rolstoel

Route Oude Polder op Tiengemeten

 • Geschikt voor rolstoel
 • Honden welkom, mits aangelijnd
 • Rolstoel met begeleider
Geschikt voor rolstoel

Route Oude Polder op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is een vogelparadijs bij uitstek!

Tiengemeten ligt precies op de trekroute van veel verschillende vogels. De rust, ruimte en het water trekken tienduizenden vogels aan. In het voorjaar is het een kakofonie van vogelzang en het hele jaar door zie je grote groepen vogels: eenden, zilverreigers én de zeearend. Tiengemeten is een echt vogeleiland!

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • Het pad is verhard.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Wandelroute over verhard pad

In verband met de lengte van de route (2x 3,5 km) adviseren de boswachters aan rolstoelgebruikers om een begeleider mee te nemen. Deze route gaat naar het oudste gedeelte van het eiland, de Oude Polder. Je kunt ook kiezen voor een korte route over verhard pad in de middenkern van het eiland (2x 0,6 km).

Samen kun je genieten van toegankelijke natuur. Kijk voor meer informatie over toegankelijke natuur op de tippagina

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Nieuw Tiengemeten

De natuur van Tiengemeten is jong. Tussen 2005 en 2007 is hier landbouw omgevormd naar natuur. Nu heeft het water vrij spel. Door een gat in de dijk aan de andere kant van Tiengemeten komt het water het eiland op via een enorme kreek die midden over het eiland loopt. Water dat altijd in beweging is door getij en hoge en lage rivierafvoeren van Rijn en Maas en dat trekt heel veel vogels aan.

Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras. Langs deze weg kun je de vogels uitstekend zien.

Zilverreiger
Nieuw Tiengemeten

2Wintertaling

Heb je de wintertaling al gezien? De kleinste eend van Tiengemeten. Het mannetje is te herkennen aan de kastanjebruine kop met groene vlek om het oog. In het najaar komen ze uit Noord-Europa met duizenden naar Tiengemeten toe om hier de winter door te brengen. Tiengemeten is favoriet want er zijn altijd wel slikken en ondiep water te vinden waar hij zijn kostje bij elkaar kan scharrelen.

Wintertaling
Wintertaling

3Markante boerderij

Je staat hier bij één van de oudste boerderijen van Tiengemeten uit 1807: de Idahoeve. In alle markante boerderijen wonen geen boeren meer maar hebben nieuwe eigenaren gekregen. In de Idahoeve wordt nu zorg verleend aan mensen met een psychiatrische aandoening. Tiengemeten geeft de bewoners van de Idahoeve rust en ruimte en de mogelijkheden voor arbeid en vrijetijdsbesteding.

Idahoeve
Markante boerderij

4Oude Polder

Je komt nu in het oudste deel van Tiengemeten: de Oude polder. Hier begon Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. Een gemet was een oppervlaktemaat van 0,4 hectare. Rond 1750 werd deze plaat bedijkt en bewoond. In de eeuw daarna groeide het eiland tot de omvang van nu, ongeveer 1050 hectare. Je ziet hier veel van vroeger terug: de akkers, de oorspronkelijke dijken, bomenlaan, boomgaarden en historische gebouwen. Heel anders dan de moerasnatuur die je net gezien hebt, maar ook dat is Tiengemeten!

Oude Polder
Oude Polder

5Akkernatuur

Op deze akkers worden gewassen verbouwd die je vroeger in de landbouw heel vaak zag zoals boekweit, vlas en haver. Deze gewassen zijn ook erg nuttig in de natuur. Veel vogels komen op de zaden af en insecten zijn verzot op de nectar. Op de akkers zijn ook bloemenmengsels ingezaaid met klaprozen en korenbloemen; dat maakt het in de zomer helemaal een eldorado voor vlinders en andere insecten. Niet alle gewassen worden ieder jaar geoogst. Sommige blijven gewoon staan en pas in het voorjaar gemaaid of ondergeploegd. De zaden blijven zo achter en daar komen grote groepen vinken en gorzen op af.

Boekweit
Akkernatuur

6Herberg Tiengemeten

Je bent aangekomen bij Herberg Tiengemeten, gevestigd in de oude boerderij Susannahoeve. Deze boerderij is gebouwd ná 1953, maar ligt wel op de oudste bouwlocatie van Tiengemeten. 

Hier kun je overnachten in het hotel of op de camping. Vanaf hier wandel je via hetzelfde verharde pad weer terug richting de veerhaven.

Let op: de Herberg is alleen open voor hotel- en campinggasten.

Herberg Tiengemeten
Herberg Tiengemeten

7Reeën

Omdat niet alle gewassen jaarlijks worden geoogst is er het hele jaar door voedsel en schuilgelegenheid te vinden voor tal van dieren. Ook reeën zijn vaak op de akkers te zien. In de winter verzamelen ze zich in groepjes. Soms zijn ze moeilijk te zien door hun schutkleur, maar ze verraden zichzelf door hun witte achterwerk, ook wel spiegel genoemd. Deze spiegel kunnen ze opzetten om zo andere reeën te waarschuwen bij gevaar. Wist je dat de reeën op Tiengemeten van het vaste land komen? Ze zwemmen gewoon over.

Reeën
Reeën

8Eindpunt

Wil je nog meer van Tiengemeten ontdekken? Breng eens een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, het Landbouwmuseum TiengemetenRien Poortvliet Museum of Speelnatuur van OERRR. Of strijk neer op het terras van Gasterij de GezustersBekijk hier de openingstijden van de faciliteiten op Tiengemeten. Nog tijd over om ook de middenkern te ontdekken? Wandel dan over de verharde route naar de Vliedberg

 

 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.