Ga direct naar inhoud
Terug

Blauwborstroute op Tiengemeten

Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten

Blauwborstroute
30 minuten
1,5 km
 • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is een vogelparadijs bij uitstek!

Struinnatuur

Als er één vogel is die door zijn zang én zijn uiterlijk een opvallende verschijning is op Tiengemeten dan is het wel de blauwborst. De blauwborst overwintert in Afrika. Toch is de wandelroute het hele jaar door een belevenis. Struinend over ruige en soms natte paden zie je altijd vogels. Misschien zelfs beversporen! Ervaar het eilandgevoel aan de rand van het eiland.

Een korte struinroute

Deze route voert je langs moeras, ruigte en de oevers van het eiland Tiengemeten. Droge voeten zijn in de wintermaanden geen garantie. De route geeft een korte wildernisbeleving en dat vlakbij het Bezoekerscentrum! Ook voor kinderen is dit een ideale route én gegarandeerd een spannend avontuur. Ga op zoek naar de blauwborst en laat je verrassen door de dieren en de sporen die je onderweg tegenkomt.

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met witte pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard. Het pad langs de oever van het eiland is onverhard en kan bij hoog water nat zijn.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Wil je na deze wandeling nog meer struinen? Kom dan eens terug voor de langere Wildernisstruinroute of boek een exclusieve struinexcursie op Tiengemeten onder leiding van een ervaren gids. Voor kinderen is een bezoek aan Speelnatuur zeker de moeite waard.

Waar kun je starten

lente

Wat kom je onderweg tegen?

deltanatuur

1. Deltanatuur

Tiengemeten is deltanatuur! Natuur die wordt gevormd door getijden, hoog- en laagwaters en uitgestrekte waterpartijen. Ruige natte natuur waar je eindeloos kan struinen. Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras. Een groot deel van het jaar is het hier kleddernat. Eén van de bijzondere vogelsoorten op Tiengemeten is de blauwborst. Een kleine kleurrijke zangvogel die zich helemaal thuis voelt in deze deltanatuur.

sjouw

2. Sjouw – het eilandgevoel

Je staat hier op een oude zeedijk. Als je over het Haringvliet kijkt zie je aan de overkant de haven waar je op de veerpont bent gestapt. Ook vroeger was dit het geval. Daarom werd vanaf dit punt de veerpont gewaarschuwd als je met de veerpont terug naar de vaste wal wilde. Dit deden ze met een sjouw: een vlaggenmast waaraan een rieten mand omhoog werd gehesen. Hing de mand aan de mast, dan wist de veerman dat hij moest varen.

Schutskooipolder

3. Schutskooipolder

Voor je zie je de Schutskooipolder. Een poldertje dat is ontstaan begin negentiende eeuw. Tiengemeten was toen maar half zo groot als nu. In de jaren erna is Tiengemeten verder gegroeid door inpolderingen van het buitendijkse schorrengebied. In de Schutskooipolder lieten boeren vroeger hun vee grazen. Nu staat er water en kun je er Schotse hooglanders en de blauwborst tegenkomen.

Praktische informatie

 • Houd rekening met grote grazers

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Startpunt

  Het Bezoekerscentrum Tiengemeten is het begin van ieder avontuur op het eiland. Het is ook het startpunt van deze wandeling.
 • Bezoekerscentrum Tiengemeten

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda