Wandelen

Blauwborstroute op Tiengemeten

 • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Blauwborstroute op Tiengemeten

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en ontdek de grote rijkdom aan planten en dieren. Het is een vogelparadijs bij uitstek!

Struinnatuur

Als er één vogel is die door zijn zang én zijn uiterlijk een opvallende verschijning is op Tiengemeten dan is het wel de blauwborst. De blauwborst overwintert in Afrika. Toch is de wandelroute het hele jaar door een belevenis. Struinend over ruige en soms natte paden zie je altijd vogels. Misschien zelfs beversporen! Ervaar het eilandgevoel aan de rand van het eiland.

Een korte struinroute

Deze route voert je langs moeras, ruigte en de oevers van het eiland Tiengemeten. Droge voeten zijn in de wintermaanden geen garantie. De route geeft een korte wildernisbeleving en dat vlakbij het Bezoekerscentrum! Ook voor kinderen is dit een ideale route én gegarandeerd een spannend avontuur. Ga op zoek naar de blauwborst en laat je verrassen door de dieren en de sporen die je onderweg tegenkomt.

Praktisch

 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Houd in de periode juni – september rekening met muggen en dazen. In het Bezoekerscentrum is DEET te verkrijgen.
 • Bij deze route heb je tijdens de zomermaanden weinig schaduw. Houd hier rekening mee met je kleding en smeer je in met zonnebrand.
 • De route is met witte pijltjes gemarkeerd.
 • Het pad is deels onverhard en deels half-verhard. Het pad langs de oever van het eiland is onverhard en kan bij hoog water nat zijn.
 • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Wil je na deze wandeling nog meer struinen? Kom dan eens terug voor de langere Wildernisstruinroute of boek een exclusieve struinexcursie op Tiengemeten onder leiding van een ervaren gids. Voor kinderen is een bezoek aan Speelnatuur zeker de moeite waard.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  Bezoekerscentrum Tiengemeten
 • Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)
 • 0186 - 66 02 14
 • [email protected]
 • Parkeerplaats veerdienst TiengemetenNieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)Routebeschrijving

  Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Tiengemeten: Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur op het hele uur. Bekijk alle informatie over tickets en tijden. Bij aankomst op Tiengemeten is het nog 100 meter tot het bezoekerscentrum. Gezien vanaf de Groote Haven bevindt de ingang zich aan de linkerzijde van de Margueritahoeve.

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Deltanatuur

Tiengemeten is deltanatuur! Natuur die wordt gevormd door getijden, hoog- en laagwaters en uitgestrekte waterpartijen. Ruige natte natuur waar je eindeloos kan struinen. Je kijkt hier uit over uitgestrekt moeras. Een groot deel van het jaar is het hier kleddernat. Eén van de bijzondere vogelsoorten op Tiengemeten is de blauwborst. Een kleine kleurrijke zangvogel die zich helemaal thuis voelt in deze deltanatuur.

deltanatuur
Deltanatuur

2Sjouw – het eilandgevoel

Je staat hier op een oude zeedijk. Als je over het Haringvliet kijkt zie je aan de overkant de haven waar je op de veerpont bent gestapt. Ook vroeger was dit het geval. Daarom werd vanaf dit punt de veerpont gewaarschuwd als je met de veerpont terug naar de vaste wal wilde. Dit deden ze met een sjouw: een vlaggenmast waaraan een rieten mand omhoog werd gehesen. Hing de mand aan de mast, dan wist de veerman dat hij moest varen.

sjouw
Sjouw – het eilandgevoel

3Schutskooipolder

Voor je zie je de Schutskooipolder. Een poldertje dat is ontstaan begin negentiende eeuw. Tiengemeten was toen maar half zo groot als nu. In de jaren erna is Tiengemeten verder gegroeid door inpolderingen van het buitendijkse schorrengebied. In de Schutskooipolder lieten boeren vroeger hun vee grazen. Nu staat er water en kun je er Schotse hooglanders en de blauwborst tegenkomen.

Schutskooipolder
Schutskooipolder

4Nachtegaal van het moeras

Als je om je heen kijkt zie je waar de blauwborst woont. Hij is onmiskenbaar: ongeveer de grootte van een roodborst, maar met een blauwe borst met zwart en oranje band. Zijn zang is heel gevarieerd met veel imitaties van andere vogels. Hij valt op door zijn zangvlucht: hij stijgt zingend op uit het riet en landt dan weer op een andere plaats met gespreide staart. De blauwborst overwintert in Afrika en je kunt hem horen van eind maart tot in mei. Zingt de blauwborst niet? Er zijn gelukkig altijd andere vogels te zien!

Blauwborst
Nachtegaal van het moeras

5Bosman-molentje

In het oog springt het windmolentje. Dit molentje werd vroeger gebruikt om water in en uit de Schutskooipolder te malen. Tegenwoordig staat het water in het poldertje met een pijp in verbinding met het Haringvliet. Daardoor is het een stuk natter met wisselende waterstanden. Voor deltanatuur ideaal! Het molentje heeft nu geen functie meer.

Dit type windmolentje wordt ook wel Bosman-molentje genoemd, omdat het in 1929 is ontwikkeld door Bas Bosman uit Piershil. Een echte uitvinding uit de Hoeksche Waard! Op Tiengemeten staan nog twee werkende Bosman-molentjes bij de Oude Polder aan de oostkant van het eiland.

Bosman-molentje
Bosman-molentje

6Weegbrug

In de haven waar de pont aankomt is goed het agrarische verleden van Tiengemeten te zien. Vanuit hier werden de landbouwproducten verscheept naar de vaste wal. In de jaren 1950 werd de haven voorzien van een houten weegbrug waar de aardappel- en bietenoogst werd gewogen voor deze op transport ging. In het huisje achter de houten brug zitten het weegmechaniek en de bediening.

De haven is omdijkt, maar om toch bij de los- en laadplaats te kunnen komen zit er een opening in de dijk. Daar loop je zo meteen doorheen als je naar het eindpunt van deze wandelroute gaat. Bij hoog water kon deze opening worden afgesloten met schotbalken die in de gleuven van de betonblokken werden geschoven aan weerszijden van de opening.

Weegbrug
Weegbrug
Schotbalken
Weegbrug

7Eindpunt

Dit is het eindpunt van de route. Wil je nog meer struinen? Neem dan de langere blauw gemarkeerde Wildernisroute.

Breng ook eens een bezoek aan het Bezoekerscentrum, de musea (Rien Poortvliet museum of Landbouw museum Tiengemeten), Speelnatuur of de horeca (Gasterij de Gezusters of Herberg Tiengemeten) op het eiland. Of ontdek één van de andere wandelroutes op het eiland!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.