Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kom naar de Open Monumenten Dag Wytsemakooi

20 augustus 2018 | Renée Nitters

In het hele land opent Natuurmonumenten tientallen van haar cultuurhistorische gebouwen of andere locaties die vaak niet toegankelijk zijn voor bezoekers.Op zaterdag 8 september 2018 nemen gidsen van Natuurmonumenten je mee op stap door de gerestaureerde Wytsemakooi bij Uithuizermeeden. Een cultuurhistorische parel op het Groninger Hogeland. 

wytsemakooi

 Wytsemakooi Uithuizermeeden

Tientallen jaren achter elkaar ving de kooiker hier wilde eenden om in z'n onderhoud te voorzien, maar de kooi fungeert al lang niet meer als vangkooi. Vroeger hoorde de kooi bij de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Oorspronkelijk wordt deze eendenkooi al rond 1670 genoemd in geschriften, maar waarschijnlijk is de kooi ook nog wel iets ouder.

Restauratie

De kooi die sinds de jaren negentig naar Natuurmonumenten over ging, verwilderde steeds meer. Tot in 2017 Natuurmonumenten startte met herstelwerkzaamheden. De plas werd uitgebaggerd, opgeschoond en weer toegankelijk gemaakt. Sinds vorige zomer is een groep vrijwilligers actief met het herstel van twee van de zes vangarmen. Kom je een kijkje nemen op 8 september? Aanmelden kan via de site. Toegang is gratis. Geen tijd op 8 september? Ook op 25 augustus kun je mee met één van de gidsen. Aanmelden kan via de activiteitenkalender

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo