Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lepelaar Bob en Job zijn terug op Texel

01 mei 2023 | Jerome van Abbevé

Bob en Job zijn twee mannetjes lepelaars die allebei op De Schorren op Texel zijn geboren. Inmiddels tien en acht jaar oud.

bob

 Dit weten we omdat ze destijds, als bijna vliegvlug jong, een unieke combinatie van kleurringen hebben omgekregen. Deze kleurringen kunnen op afstand worden afgelezen met een verrekijker of telescoop. Door middel van deze waarnemingen kunnen we (veranderingen in) de overleving en grootschalige verspreiding van lepelaars in kaart brengen. Echter, de ringen van lepelaars worden alleen afgelezen op plekken die bereikbaar zijn voor vogelaars. In het geval van Bob en Job betekende dit dat ze bijna jaarlijks werden gezien op Texel, maar bijna nooit tijdens de trek en in de winter.

Een jaar geleden heeft Werkgroep Lepelaar in samenwerking met het NIOZ Bob en Job uitgerust met een zendertje, met als doel een beter beeld te krijgen van de gebieden die ze door het jaar heen gebruiken. Doordat ze nu ook een zendertje om hebben, weten we dat lepelaar Bob in Portugal overwintert, langs de oevers van de Sado rivier, en lepelaar Job op Île de Ré in Frankrijk.

Bob en Job zijn weer terug op Texel en op zoek naar een geschikte partner om jongen mee groot te brengen. Bob en Job zijn live te volgen op https://maps.nioz.nl/spoonbills-NL. Wil je kijken of je ze eens in het echt kan zien? Boek dan de excursie Kwelder, wad en lepelaars. en ga mee op avontuur.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé