Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Mosselbanken in Waddenzee verdubbeld

08 maart 2018 | Sanne van Gemerden

De mosselbanken op droogvallende wadplaten in de Waddenzee zijn in 2017 verdubbeld ten opzichte van 2016. Dat is goed nieuws voor vogels die deze schelpdieren eten.

Jonge mossels of 'mosselzaad'

Broedval

De zomer van 2016 was uitzonderlijk vruchtbaar voor mosselen, met als resultaat een grote broedval. Ook hebben deze jonge mosselen hun eerste winter goed doorstaan. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Marine Research.

Mosselzaad

Herstel in hele Waddenzee

Door mosselvisserij en het uitblijven van nieuwe broedval belandde het totaal aan mosselbanken in de jaren ’90 op een dieptepunt. Daarna is er op de wadbodem veel veranderd. Het mosselbestand op de droogvallende platen herstelde na het verbod op mechanische kokkelvisserij en groei van Japanse oesterbanken. Dit herstel vond vooral plaats in het oostelijke deel, waar bijna alle mosselbanken lagen. Gelukkig werd in 2017 bijna 4.000 hectares aan mosselbanken gemeten, waarvan nu ook een groot deel in de westelijke Waddenzee.

Oesterbank

Mosselbaard

Als de jonge mossel ongeveer een maand oud is, volgt er een kritieke fase in zijn leven. Het dier is nog in een larve-fase en zweeft door het water. De larve-schelp wordt te zwaar om te zweven en dan zakt het 'broed' naar de zeebodem. Deze ‘broedval’ is kritiek want de mossel is afhankelijk van de geschiktheid van de plaats om zich vast te kunnen hechten. Dit doet hij met zijn zogenaamde baard, hechtdraden die een te vergelijken zijn met spinnen rag; ze zijn eerst vloeibaar en kleverig, maar in contact met water worden ze hard en houden de mossel op zijn plaats in de sterke stroming van de zee.

Jonge mossel

Gunstig voor vogels

Mossel- en oesterbanken zijn voedsel voor vogels zoals de eidereend, scholekster en zwarte zee-eend. We hopen dat de nieuwe mosselbanken de kou en kruiende ijs van de afgelopen weken hebben kunnen trotseren.

Meer informatie over het onderzoek https://www.wur.nl/nl/nieuws/Sterke-toename-mosselbanken-in-Nederlandse-Waddenzee.htm

Scholekster met mossel
Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden