Ga direct naar inhoud
Nieuws

10 september feestelijke opening Velperwaarden

08 september 2019 | Susanne Blommaert

Ben jij benieuwd hoe de Velperwaarden er na de werkzaamheden uitzien en wat Natuurmonumenten er heeft gedaan om de natuur te helpen? Wandel dan a.s. dinsdagavond mee met de boswachters en vier samen een openingsfeestje.

Bij de beek in de Velperwaarden

Praktische info

Wanneer? Dinsdag 10 september

Hoe laat? Wandeling start 18:30

Waar? We verzamelen bij het gemaal De Volharding aan de Lathumseveerweg in Velp

Tip: Kom te voet of per fiets, niet met de auto in verband met weinig parkeermogelijkheden

We sluiten af met een hapje/drankje bij de groene keet van Natuurmonumenten.

Wat is er veranderd?

Kortgezegd zijn er maatregelen genomen om de bijzondere uiterwaarden-natuur gevarieerder en beter beleefbaar te maken, en om de omgeving voor te bereiden om de gevolgen van klimaatverandering. Op sommige percelen is geplagd, de beek is verbreed tussen het gemaal en de fietsbrug. Ook zijn er kades verlegd en aangelegd. Er zijn hagen en solitaire bomen aangeplant. Om de waterhuishouding voor de natuur te verbeteren maar voor de agrarische gronden in stand te houden, zijn diverse drempels aangelegd, duikers en kunstwerkjes hersteld en nieuw aangelegd. De waterhuishouding bij de Velperplasjes is verbeterd. En: dankzij een mooie struinroute kun je het gebied nu veel beter leren kennen.

Een feestje waard!

We vieren dinsdag samen met de omgeving dat het project LIFE Floodplain Development is afgerond. In 2018 werd in de Koppenwaard gewerkt; het gebied werd in juni van dat jaar geopend. Dit voorjaar waren de Velperwaarden aan de beurt. Een eerdere poging om de opening van dit gebied te vieren viel - letterlijk - in het water, toen een tornado Rheden en omgeving trof en de opening moest worden uitgesteld. De weersverwachting voor komende dinsdag is gunstig; kom dus vooral langs om met eigen ogen te zien hoe de Velperwaarden er nu uit zien!

Financiering

De werkzaamheden in de Velperwaarden/Koppenwaard hebben plaatsgevonden in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcode Loterij.

Life + Natura 2000 + Postcode Loterij
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert