Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoogwater Velperwaarden: fietspad en struinroute deels afgesloten

05 februari 2021 | Susanne Blommaert

In verband met het stijgende water in de IJssel is het fietspad tussen Velp en Rheden afgesloten. Ook het het struinpad in de Velperwaarden is dicht.

Velperwaarden hoogwater

Boswachters roepen bezoekers op om niet de afgesloten delen in te gaan en zullen hier samen met de gemeente en de politie op toezien. Verstoring van de dieren die er leven kan immers nare gevolgen hebben.

De Velperwaarden zijn het leefgebied van allerlei dieren. Van nature kunnen zij prima omgaan met de periodes van hoog water. Soorten als hazen, reeën, vossen en ook dassen kunnen goed zwemmen. Zolang er voldoende plekken zijn waar ze naartoe kunnen, en zolang ze niet verstoord worden, kunnen ze zichzelf prima redden. En precies daarom is het zo belangrijk dat het struinpad en het afgezette deel van het fietspad echt niet betreden worden.

De hogere delen van het gebied zijn vluchtplekken waar de dieren veilig zijn en tot rust kunnen komen. Zou je daar gaan wandelen of fietsen dan vluchten ze. Reeën hebben de neiging het water in te vluchten en sterven dan een verdrinkingsdood. Dat wil je als bezoeker niet op je geweten hebben.

Hoogwater kijken met hart voor de dieren

Het is een mooi gezicht die brede rivier, die zich nu helemaal uitstrekt van winterdijk naar winterdijk. Onze tip: wil je het hoge water zien dan kan dat prima vanaf de dijk achter bedrijventerrein De Beemd of bij gemaal De Volharding. Blijf daar en bekijk het bijzondere schouwspel met een verrekijker.

Hier kun je het hoge water in de Velperwaarden zien

Vanaf deze plekken kun je het hoge water goed bekijken

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert