Ga direct naar inhoud
Nieuws

Velperwaarden centraal in uitzending BuitenGewoon

25 mei 2020 | Susanne Blommaert

Bijzondere bloemen, weidevogels, groepjes reeën en een idyllisch boerenlandschap… het is allemaal te zien in de Velperwaarden. Het natuurgebied staat centraal in het tv-programma BuitenGewoon bij Omroep Gelderland op 6 juni.

Ooievaarsnest in de Velperwaarden

Presentator Harm Edens wandelde met boswachter Susanne Blommaert door de Velperwaarden. Dicht bij de stad, bij bedrijven en de snelweg ligt deze onverwacht mooie oase waar het gonst van het leven. Een bijzonder uiterwaardengebied waar riviernatuur en landbouw steeds meer hand in hand gaan. Boer Lubbers laat zien hoe dat gaat; een boerenbedrijf runnen en ambachtelijke streekproducten maken en verkopen, met veel aandacht voor duurzaamheid.

Rietgors in de Velperwaarden

De rietgors voelt zich thuis in de Velperwaarden

Natuurmonumenten liet werkzaamheden uitvoeren om het gebied beter bestand te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Nog maar een dik jaar geleden vertrok de laatste graafmachine bij de beek. Heel mooi is te zien hoe snel de natuur dankbaar gebruik maakt van de nieuw ontstane delta. De beek kreeg diepere plekken en meer ruimte om kronkelend richting IJssel te stromen. Boven de verlaagde, nog wat kale beekoever scheren zwaluwen laag over de grond en midden op het water houdt moeder meerkoet trots de wacht op haar nest. Een groepje blauwe reigers staat op hun dunne poten rustig bij de oever.

Bij de Velperplasjes horen we het kie-oe-iet van de kievit. In het veld achter de plasjes staan 7 grutto’s met hun fraaie roestbruine buiken in het avondlicht. Een zwerm jonge spreeuwen vindt een veilig plekje in een oude wilg. Eenden en ganzen hebben het naar hun zin, en in de verte zien we hazen en reeën door het grasland gaan.

Kievit

Op het hooiland en op de oeverwal groeien bijzondere bloemen. Ondanks de droogte van de afgelopen maanden is er toch wat van te zien: zo springt de veldsalie in het oog. Als we inzoomen is goed te zien hoe slim deze paarsblauwe bloem in elkaar zit…

Veldsalie

Veldsalie is een van de kenmerkende bloemensoorten in de Velperwaarden

Riviernatuur zoals in de Velperwaarden zie je niet vaak meer in Nederland. Natuurmonumenten werkt samen met boeren aan een goede toekomst voor het gebied, waar ruimte is voor duurzame landbouw en rijke natuur.

Met eigen ogen zien

Buitengewoon-aflevering over de Velperwaarden

Wandelen in de Velperwaarden? De struinroute vind je hier >

Meer weten over de werkzaamheden bij de beek en elders in de Velperwaarden? Download brochure >

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert