Natuurgebied

Verdronken Land van Zuid-Beveland

  haven rattekaai

  Welkom in Verdronken Land van Zuid-Beveland

  De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

  Paul Begijn
  Paul Begijn

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Verdronken Land van Zuid-Beveland
 • Nieuws
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Bekijk het bijzondere gebied vanaf de Oesterdam in de gemeente Reimerswaal ter hoogte van het dorp Rilland.

  Watersnoodramp

  Vroeger stonden op de plek van het ‘Verdronken Land van Zuid-Beveland’ achttien dorpen en de stad Reimerswaal. De dorpen en de stad gingen verloren bij de Sint Felixvloed, een watersnoodramp in 1530 die grote delen van Zeeland en Vlaanderen onder water zette. Het land in dit gebied is nooit meer terugveroverd op de zee. Daarna kreeg dit gebied de naam ‘Verloren Land van Zuid-Beveland’.

  Natuur op slikken en schorren

  Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland een natuurgebied met slikken en schorren, waar vooral strandkweek en Engels slijkgras groeit. Het slijkgras breidt zich snel uit over de schorren, wat de soort de bijnaam ‘schorrenpest’ opleverde. Ook planten als de zeekraal, lamsoor en gewone zoutmelde groeien hier. Het natuurgebied wordt als broedplaats gebruikt door wilde eenden, bruine kiekendieven en steltlopers als kluten, tureluurs en scholeksters.

  Veiligheidsbuffer Oesterdam

  Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Langzaamaan verdwijnen de waardevolle zandplaten onder water, een proces dat zandhonger heet. Als innovatieve proef is er in 2013 bij de Oesterdam een zandlichaam opgespoten wat zowel goed voor de natuur als de kustveiligheid is. Een begin in onze strijd tegen de zandhonger in de Oosterschelde.

  Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Vanaf de Oesterdam en Haven Rattekaai (gemeente Reimerswaal) heb je prachtig uitzicht, dus neem je verrekijker mee!
  • VVV Yerseke geeft je graag meer informatie over de natuur en de omgeving van dit stukje Zeeland
  • Wil je met familie, vrienden of collega's het gebied verkennen? Bekijk dan onze activiteiten en routes.
  • Bekijk ook onze wandelroutes in Zeeland

  Hoe is het natuurgebied te bereiken?

  De natuur van het Verdronken Land van Zuid-Beveland mag je niet betreden. Ga voor een perfect uitzicht op de schorren en slikken van dit natuurgebied naar de Oesterdam en de Haven Rattekaai in de gemeente Reimerswaal.

  Verdronken Land van Zuid-Beveland

  Agenda

  Slikken
  za 16 jul
  Op pad met kinderen

  OERRR Slikscharrelen

  Ga mee op avontuur over de bodem van de zee. Ontdek wat er allemaal leeft in en op de schorren en slikken van de Oosterschelde!

  Natuurtocht door het verdronken land van Zuid-Beveland
  zo 12 feb
  Wandelen

  Avontuurlijke natuurtocht door Het Verdronken Land van Zuid-Beveland

  Wandel mee tijdens een avontuurlijke tocht door geulen en over schorren en ontdek het grootste schorrengebied van de Oosterschelde en de bijzondere zoute planten en kustvogels die er voorkomen. Vooraf aanmelden verplicht.

  Kattendijkse Plaat
  za 11 mrt
  Wandelen

  Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

  Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang, een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Haven Rattekaai
  • Haven Rattekaai is te bereiken vanaf de snelweg A58 via afslag 31 (Rilland). Volg de borden Tholen tot de eerste rotonde, neem hier de derde afslag. Neem hierna de eerste afslag links het Middenhof in. Volg de weg ter hoogte van de buurtschap naar rechts. Rijd deze helemaal uit tot de weg op de zeedijk omhoog gaat. Sla voor de dijkverhoging rechtsaf. Via de kleine buurtschap bereik je na een paar honderd meter Haven Rattekaai. Houd aan het einde links aan en sla niet de Mosselkreek in. Het startpunt ligt namelijk in het verlengde van de weg Middenhof.

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Verdronken Land van Zuid-Beveland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo