Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Verdronken Land van Zuid-Beveland

Het verdronken land van Zuid-Beveland

Welkom in Verdronken Land van Zuid-Beveland

De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Verdronken Land van Zuid-Beveland

Over het gebied

De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Bekijk het bijzondere gebied vanaf de Oesterdam in de gemeente Reimerswaal ter hoogte van het dorp Rilland.

Watersnoodramp

Vroeger stonden op de plek van het ‘Verdronken Land van Zuid-Beveland’ achttien dorpen en de stad Reimerswaal. De dorpen en de stad gingen verloren bij de Sint Felixvloed, een watersnoodramp in 1530 die grote delen van Zeeland en Vlaanderen onder water zette. Het land in dit gebied is nooit meer terugveroverd op de zee. Daarna kreeg dit gebied de naam ‘Verloren Land van Zuid-Beveland’.

Natuur op slikken en schorren

Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland een natuurgebied met slikken en schorren, waar vooral strandkweek en Engels slijkgras groeit. Het slijkgras breidt zich snel uit over de schorren, wat de soort de bijnaam ‘schorrenpest’ opleverde. Ook planten als de zeekraal, lamsoor en gewone zoutmelde groeien hier. Het natuurgebied wordt als broedplaats gebruikt door wilde eenden, bruine kiekendieven en steltlopers als kluten, tureluurs en scholeksters.

Veiligheidsbuffer Oesterdam

Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Langzaamaan verdwijnen de waardevolle zandplaten onder water, een proces dat zandhonger heet. Als innovatieve proef is er in 2013 bij de Oesterdam een zandlichaam opgespoten wat zowel goed voor de natuur als de kustveiligheid is. Een begin in onze strijd tegen de zandhonger in de Oosterschelde.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Vanaf de Oesterdam en Haven Rattekaai (gemeente Reimerswaal) heb je prachtig uitzicht, dus neem je verrekijker mee!
  • VVV Yerseke geeft je graag meer informatie over de natuur en de omgeving van dit stukje Zeeland
  • Wil je met familie, vrienden of collega's het gebied verkennen? Bekijk dan onze activiteiten en routes.
  • Bekijk ook onze wandelroutes in Zeeland

Hoe is het natuurgebied te bereiken?

De natuur van het Verdronken Land van Zuid-Beveland mag je niet betreden. Ga voor een perfect uitzicht op de schorren en slikken van dit natuurgebied naar de Oesterdam en de Haven Rattekaai in de gemeente Reimerswaal.

Bezoekersinformatie

Praktisch

Verkennen

Extra informatie

Honden welkom, mits aangelijnd
Verdronken Land van Zuid-Beveland

Agenda

excursie Rattekaai
ma 26 aug

Zomeravondexcursie door Het Verdronken Land van Zuid-Beveland

Ga mee op avontuur en zie de zon ondergaan boven het grootste schorrengebied van Nationaal Park Oosterschelde

excursie zeeuwse wad
za 07 sep
Wandelen

Slikken en schorrentocht Oosterschelde

Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland.

Natuurtocht door het verdronken land van Zuid-Beveland
za 07 sep
Wandelen

Natuurtocht door Het Verdronken Land van Zuid-Beveland

Wandel mee en ontdek het grootste schorrengebied van de Oosterschelde en de bijzondere zoute planten en kustvogels die er voorkomen. Vooraf aanmelden verplicht.

Direct naar

logo