Ga direct naar inhoud
Nieuws

Strandovergang wandelroute Voornes Duin afgesloten

19 maart 2021 | Chantal van Burg

Een aantal bezoekers merkte het vast al op. Sinds deze week is het niet meer mogelijk vanaf de wandelroute in het Waterbos de doorsteek te maken, ter hoogte van de bunkers in zee. Ook vanaf de strandzijde is deze doorgang afgesloten. Boswachters van Natuurmonumenten roepen bezoekers dringend op zich te houden aan de afsluiting. “Het is van cruciaal belang dat de zeldzame kustbroedvogels de rust en ruimte krijgen om hier te broeden”.

Strandovergang Voornes Duin

Kustbroedvogels

De lente lonkt en het broedseizoen is gestart. De tijd waarin het juist voor vogels van belang is dat zij rust en ruimte krijgen om zich voor te bereiden op hun kroost. Voor kustbroedvogels zoals bontbek- en strandplevier en dwergstern zijn maar weinig plaatsen op de stranden waar zij kunnen broeden. Zijn naam zegt het eigenlijk al, de strandplevier maakt zijn nestkuiltje het liefst op vrij kaal terrein, zoals strand. Door kustversterking en vooral de toegenomen recreatie staat de soort inmiddels op de rode lijst. Jaarlijks broeden in ons land nu nog 180 tot 250 paar, een fractie van wat het vroeger was. Ook andere kustbroedvogels zoals bontbekplevier en scholekster vergaat het duidelijk minder.

 

Bontbekplevier

Bontbekplevier

Bontbekplevier

Dynamische stuifduinen

De strandovergang bevindt zich in de stuifduinen van het natuurgebied Voornes Duin. Kustafslag en stuivend zand maken het moeilijk om op deze locatie een overgang open te houden. Waar de dynamiek het lastig maakt voor bezoekers om hier te wandelen, biedt deze plek juist veel mogelijkheden voor natuurontwikkeling. De natuur krijgt op deze bijzondere plek voorrang boven recreatie.

Wandeling strand blijft mogelijk

Ondanks de afsluiting is het nog steeds mogelijk om een route langs het strand te combineren met een wandeling in Voornes Duin. Bezoekers kunnen gebruik maken van de strandovergang Groene Punt ten zuiden en/of de overgang AJ Bootpad (van het Zuid-Hollands Landschap) ten noorden van de afgesloten strandovergang.

Aandacht voor de kraamkamers

Juist voor de komende periode waarin het broedseizoen van start is gegaan, vragen de boswachters van Natuurmonumenten bezoekers extra rekening te houden met de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn zij te gast in het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. Vandaar de oproep hier respectvol mee om te gaan: blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven