Natuurgebied

Weidse Polders

Loterijlanden

Van hoge duinen naar weidse polders

Aan de voet van de duinen tussen Alkmaar en Bergen liggen de Weidse Polders. Beleef het karakteristieke polderlandschap door de vele weggetjes, wandel- en fietspaden die er doorheen slingeren. Laat je verrassen door deze groene oase van rust en ruimte, de geuren en kleuren van de bloeiende graslanden en het gezang van vogels.

Marcel Groot
Marcel Groot

Boswachter van dit gebied

Meer over Weidse Polders
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten beheert tussen Bergen, Alkmaar en Egmond aan de Hoef zes natuurgebieden: Loterijlanden, Broekertjes, Weide Nes, de Voert, Philisteinse Polder en Damlanderpolder. De verzamelnaam voor deze natuurgebieden (totaal ongeveer 85 hectare) is ‘Weidse Polders’.

   

  Bloemrijke weilanden

  Brak kwelwater en instromend schoon duinwater zorgen voor bijzondere planten in deze natuurgebieden. In de bloemrijke graslanden groeien dotterbloem, echte koekoeksbloem en rietorchis. In de zes natuurgebieden komen veel vogels voor, zoals de roodborsttapuit, rietgors en graspieper. In de sloten zie je kikkers en salamanders.

  Wat is er in de zes natuurgebieden te doen?

  Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht of een wandeling! Geniet van het mooie landschap en het roze van de koekoeksbloemen, het zachtgeel van de ratelaars, het wit van veenpluis, het geel van de dotterbloemen en de roep van kieviten.

  Vanaf het uitzichtpunt met bankje bij de Groeneweg heb je goed zicht op de Loterijlanden.

  Ontdek het gebied via de Fietsroute Nijenburg, Weidse Polders en Loterijlanden (27 of 23 km)

  Bekijk ook onze andere fietsroutes in Noord-Holland

  Dotterbloem

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Weidse Polders

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo