Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Weidse Polders

Loterijlanden

Van hoge duinen naar weidse polders

Aan de voet van de duinen tussen Alkmaar en Bergen liggen de Weidse Polders. Beleef het karakteristieke polderlandschap door de vele weggetjes, wandel- en fietspaden die er doorheen slingeren. Laat je verrassen door deze groene oase van rust en ruimte, de geuren en kleuren van de bloeiende graslanden en het gezang van vogels.

Mariska van der Leij

Boswachter van dit gebied

Meer over Weidse Polders

Over het gebied

Natuurmonumenten beheert tussen Bergen, Alkmaar en Egmond aan de Hoef zes natuurgebieden: Loterijlanden, Broekertjes, Weide Nes, de Voert, Philisteinse Polder en Damlanderpolder. De verzamelnaam voor deze natuurgebieden (totaal ongeveer 85 hectare) is ‘Weidse Polders’.

Bloemrijke weilanden

Brak kwelwater en instromend schoon duinwater zorgen voor bijzondere planten in deze natuurgebieden. In de bloemrijke graslanden groeien dotterbloem, echte koekoeksbloem en rietorchis. In de zes natuurgebieden komen veel vogels voor, zoals de roodborsttapuit, rietgors en graspieper. In de sloten zie je kikkers en salamanders.

Wat is er in de zes natuurgebieden te doen?

Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht of een wandeling! Geniet van het mooie landschap en het roze van de koekoeksbloemen, het zachtgeel van de ratelaars, het wit van veenpluis, het geel van de dotterbloemen en de roep van kieviten.

Ontdek het gebied via de Fietsroute Nijenburg, Bergermeerpolder en Loterijlanden (22 km) 

Beheer van de Weidse Polders

Wil je meer weten over het beheer van Natuurmonumenten in de Weidse Polders? Lees dan hier de gebiedsvisie die in 2019 door Natuurmonumenten is opgesteld. 

Dotterbloem

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Weidse Polders

Nieuws