Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Absurd

23 juni 2020 | Juriaan van Leeuwen

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Maurice

Stel je eens voor dat dit gebeurt: een boswachter plaatst het volgende bericht op een Facebookpagina van een kapper. Erbij staat een foto van een kortharige vrouw. “Stop met knippen! Het is onnatuurlijk om haargroei te verwijderen! Absoluut géén gezicht, vrouwen moeten lang haar hebben. Blijf er van af. Kappers doen dit alleen maar om geld te verdienen! Als je het toch persé wilt doen, dan in delen, zodat de omgeving eraan kan wennen en luizen kunnen ontsnappen. Nu maak je ze allemaal dood. Je moet daarom altijd eerst het midden en pas na enkele weken de buitenkanten knippen, zodat het midden kan aangroeien. Maar nee, kappers doen het allemaal in 1x, zogenaamd omdat het efficiënter zou zijn. Onzin natuurlijk! Weg met shampoo, puur gif. Het is een grote schande dat zoiets nog steeds kan, de hele haarbranche deugt van geen kanten! #kappenmetknippen”. Ook op Twitter krijgt het bericht honderden likes en opmerkingen.

Absurd? Misschien toch niet. Als boswachter maak je regelmatig mee dat allerlei mensen (zoals bijvoorbeeld ook kappers) die er niet voor hebben geleerd, de nodige kennis ontberen en ook praktijkervaring in het natuurbeheer missen, unverfroren hun mening geven en daarbij bijzondere en algemene uitspraken doen vergelijkbaar met die waarmee deze column begon. Of het nu bijvoorbeeld gaat over het kappen van bomen of het maaien van weiden of bermen, het maakt veel bij mensen los. Het is fijn dat zovelen betrokken zijn bij het onderwerp, maar waarom meteen zo’n publiek negatief oordeel? Natuurlijk kun je je soms afvragen of iets wel goed gaat, of er geen fout/vergissing wordt gemaakt, of begrijp je niet helemaal goed waarom iets wel of niet wordt gedaan. Dan is het zoeken naar informatie en rechtstreeks vragen naar het hoe en waarom direct aan de betrokken persoon of organisatie een heel goed middel om daarover meer helderheid te krijgen. Oftewel: wees eens nieuwsgierig en stel je oordeel even uit. Namens alle boswachters alvast bedankt!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter