Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Boswachter Noordrand Rotterdam

28 maart 2018 | Natascha Hokke

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Even voorstellen. Mijn naam is Maurice Kruk, boswachter Natuurmonumenten Noordrand Rotterdam. Een boswachter zonder bos, eigenlijk meer een polderwachter dus. Het gebied dat ik samen met agrariërs en vrijwilligers beheer, heet de Noordrand Rotterdam. Het ligt grofweg ten noorden van vliegveld Rotterdam/Den Haag. Het omvat de Zuidpolder, Polder Schieveen en de Ackerdijkse Plassen en verder delen in Midden-Delfland. In de toekomst komt daar nog de Schiebroekse Polder bij. Het ligt deels ook in de gemeente Lansingerland. Polder Schieveen en de Zuidpolder zijn aangekocht door de gemeente Rotterdam. Rotterdam heeft vervolgens Natuurmonumenten gevraagd het gebied als natuur- en recreatiegebied te beheren. Wat we uiteraard graag doen. Op deze manier houden we namelijk het gebied open en groen en kunnen we het een meerwaarde geven voor de bewoners uit de directe omgeving én de stad. Daarvoor verandert ook de inrichting van het gebied. Zo zijn er in de Zuidpolder afgelopen jaar nieuwe watergangen en natuurvriendelijke oevers gegraven. De vrijgekomen grond is op heuvels gelegd. Die zijn beplant met bomen en struiken met veel bloemen en bessen. Zowel voor insecten als vogels een meerwaarde. Achter de heuvels zal de komende jaren de A13/A16 worden aangelegd. Tegenover de Spoorhaven Berkel & Rodenrijs ligt ons Informatiepunt De Melkschuur met wilde-bloementuin, geopend in juni 2015. Vrijwilligers vertellen graag over de ontwikkelingen in het gebied en de planten en dieren die je er nu en mogelijk in de toekomst kunt aantreffen. Eind februari is aan de Oude Bovendijk Belevenisboerderij Schieveen geopend, met een toffe natuurspeeltuin voor de kinderen. Deze zomer hopen we een aantal struinpaden door de Zuidpolder te kunnen openen, zodat wandelaars heerlijk door de polder kunnen gaan struinen. Langzaam maar zeker transformeert zo het agrarisch gebied tot een boeiend natuur- en recreatiegebied. Je bent van harte welkom!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter