Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: De bloemen van de wilde-bloementuin Zuidpolder

02 mei 2018 | Natascha Hokke

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

De bloemen van de wilde-bloementuin Zuidpolder

Naast het Infopunt & Melkschuur Zuidpolder van Natuurmonumenten ligt de wilde-bloementuin. Misschien is de benaming tuin wat verwarrend, want het ziet eruit als (en is ook) een stuk grasland. Maar het is geen gewòòn stuk grasland. Hier niet een egale groene mat, bestaande uit slechts enkele grassoorten, zoals je die vrijwel overal in het gangbare agrarisch gebied aantreft. Maar een bonte mengeling van diverse soorten grassen en kruiden; in mei uitbundig roze en geel gekleurd van de scherpe boterbloemen en echte koekoeksbloemen. Waar in de lente en zomer de bijen en hommels zoemen en de vlinders rondfladderen. Waar sprinkhanen hun tjirpgeluid laten horen. Zoals een weiland tot ongeveer midden vorige eeuw er vaak uitzag, voordat schaalvergroting en intensivering van de landbouw de bonte weide deden verdwijnen. En dat is dan al weer zo lang geleden dat het voor sommige bezoekers van het gebied nog even wennen is dat een weiland er ook heel anders uit kan zien dan zo’n groen tapijt. In de winter en het vroege voorjaar ziet het er allemaal groenbruin en kaal uit. Maar na een voorzichtige start in april explodeert dan in mei de bontgekleurde pracht en is de wilde-bloementuin op zijn allermooist. We moeten daarvoor dus nog even geduld hebben. Die verscheidenheid aan soorten is er niet zomaar gekomen. De voedselrijke toplaag is van de bovengrond afgehaald en in 2015 zijn zaden van wilde bloemen ingezaaid. Intussen hebben ook spontaan allerlei plantensoorten zich nieuw in de tuin gevestigd. Elk voorjaar kijk ik er daarom weer naar uit om even een rondje door de tuin te lopen en mij te laten verrassen door welke soorten er dat jaar staan. En natuurlijk om te genieten van al die mooie bloemen. Kom eens langs en geniet mee!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter