Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Stadsboswachter

09 oktober 2017 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Column stadsboswachter Maurice: Stadsboswachter

Stadsboswachter

Als ik mensen vertel dat ik de eerste stadsboswachter van Natuurmonumenten ben voor de Noordrand Rotterdam (ook wel Rotterdams platteland genoemd), fronst menigeen toch even de wenkbrauwen. “Ben je verdwaald of zo?”. Toegegeven, er is in de Noordrand niet veel dat je als bos zou kunnen typeren en je kunt er lang op wachten, maar voorlopig gaat het er niet komen. En de stad, dat is wel een jungle, maar is er ook natuur? Ja, er is natuur, want natuur is overal. Van de hoogste bergtop tot de diepste zeetrog vinden we op aarde levende wezens, natuur. Dus óók in de stad. Maar het milieu selecteert wélke natuur. En dat is best nog opmerkelijk veel. Volgens sommige bronnen vinden we tegenwoordig in de stad zelfs meer natuur dan in het landelijk gebied. De tv-serie Planet Earth weidde onlangs nog een hele aflevering aan stadsnatuur. Maar het kan altijd beter. Door meer groen in de stad, maar vooral juist ook meer kleur (bloemen), kunnen we de natuur in de stad nog veel meer verrijken. Intussen proberen we op het Rotterdams platteland meer bloemen, vogels en vlinders in de wei te krijgen. Vele vrijwilligers helpen daarbij. Maar daarover een andere keer.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter