Ga direct naar inhoud
Nieuws

Met de metro naar de natuur: opening Groene Halte Rodenrijs

23 april 2024 | Natascha Hokke

Kom met de metro vanuit Rotterdam naar het Rotterdams platteland! Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs. Wandel vanaf deze Groene Halte naar bijzondere locaties langs het Polderpad, zoals Herenboeren de Vlinderstrik, Voedselbos Schiebroekse Polder en Belevenisboerderij Schieveen. Ook staat de huifkar klaar om te pendelen tussen Belevenisboerderij en metrohalte. Een heerlijke dag op gastvrij platteland vol natuur, op slechts 4 haltes vanaf Rotterdam Centraal.

Polderpad

Hieronder staat het programma voor 25 mei. Houd deze website in de gaten voor de laatste informatie.

Het Rotterdams platteland, natuur tussen Rotterdam en Lansingerland

Groene Halte Rodenrijs ligt pal in het nieuwe natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Lansingerland: het Rotterdams platteland. Het Polderpad, een fiets- en wandelpad tussen rivieren de Rotte en de Schie, doorkruist vier polders met elk een eigen historisch verhaal en landschappelijk karakter. Voor avontuurlijke wandelaars is er ook een netwerk aan onverharde struinpaden door het boerenland te ontdekken.

Op diverse plekken in het gebied zijn uiteenlopende vormen van natuurinclusieve landbouw te zien: een voedselbos, een Herenboerderij, een Belevenisboerderij en succesvol weidevogelbeheer in samenwerking met lokale boeren. Boer en boswachter heten de stedeling van harte welkom! De ontwikkeling van diverse natuurinclusieve agrarische initiatieven is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij (Droomfonds Rotterdam de boer op!). 

Voedselbos Schiebroekse Polder

Er zijn rondleidingen in het normaal gesloten voedselbos

Metro zorgt voor verbinding tussen stad & natuur

Het is slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal totdat je op het Rotterdams platteland staat. Natuurmonumenten heeft deze nieuwe natuur aan de noordrand van Rotterdam van gemeenten Rotterdam en Lansingerland in beheer gekregen. Samen met boeren en vrijwilligers werken de boswachters aan een mooi Rotterdams platteland met weidevogels, bloemen en vlinders in de wei. 

Het nieuwe natuurgebied is makkelijk te bereiken met OV. De stationsomgeving van metro Rodenrijs is recent door gemeente Lansingerland opgeknapt en vergroend. Op het station is bestickering aangebracht die de recreant de weg wijst naar leuke routes en bestemmingen in de omliggende natuurpolders.  

Herenboeren De Vlinderstrik Albert Boersen

Kom langs bij Herenboeren De Vlinderstrik

Wat is er te doen?

Op zaterdag 25 mei is er een uniek kijkje achter de schermen mogelijk bij Rotterdam de boer op!-partners Herenboeren De Vlinderstrik en Voedselbos Schiebroekse Polder.

  • Zo is er een open dag bij Herenboerderij De Vlinderstrik en kun je verschillende rondleidingen krijgen. Ook zijn er activiteiten voor kinderen;
  • Naast metrohalte Rodenrijs vind je het Voedselbos Schiebroekse Polder. Hier wachten Rotterdam de boer op!-partners Picnic en Coöperatie Ondergrond je tussen 11.00 en 15.00 uur op om het voedselbos te laten zien. Elk uur start er een rondleiding (11.00, 12.00, 13.00, 14.00 uur);
  • Populaire bestemming Belevenisboerderij Schieveen ligt op 20 minuten lopen. Hier is Speelnatuur van OERRR, boerderijdieren en horeca. Met steun van Rotterdam de boer op! wordt deze locatie verder ontwikkeld (o.a. uitbreiding speelnatuur, toevoeging Eet Natuurlijk Lokaal boerderijwinkel). Speciaal op 25 mei rijdt de huifkar op en neer naar metrohalte Rodenrijs.
Polder Noord-Kethel

Boer en boswachter heten je welkom op het Rotterdams platteland

Ontdek de nieuwe wandelroute!

Op zaterdag 25 mei wordt een nieuwe (deels onverharde) wandelroute gelanceerd vanaf metro Rodenrijs naar Belevenisboerderij Schieveen. Wil je doorwandelen over de Hofweg? Dan kom je op de prachtige Buitenplaats De Tempel. 

De QR-code naar de nieuwe route is op te halen bij de drie deelnemende locaties (Herenboeren de Vlinderstrik, Voedselbos en Belevenisboerderij Schieveen). Net als een speurtocht voor kinderen van metro Rodenrijs naar Belevenisboerderij Schieveen.

Wil je de wandelroute vooraf liever online bekijken en downloaden? 

Speelnatuur van OERRR Belevenisboerderij Schieveen

Kom naar Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Schieveen

Start pilot Groene Haltes regio Rotterdam

Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken gezamenlijk aan een pilot voor Groene Haltes nabij natuur- en recreatiegebieden rond de stad, zoals de Rottemeren, Noordrand Rotterdam, Midden-Delfland en de groengebieden rond Rotterdam-Zuid (o.m. Valckesteijnse Bos, Buijtenland van Rhoon en Klein Profijt).

Huifkar Belevenisboerderij Schieveen

De huifkar pendelt van 11.00 uur tot 17.00 uur heen en weer tussen metro en Belevenisboerderij. Als deze net weg is, is deze binnen 30 minuten weer terug.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter