Wandelen

Rode wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

Wandelen

Rode wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

Vlak bij Goes ligt de Zwaakse Weel. Tijdens de wandelroute door dit natuurgebied ontdek je Zeeuwse natuur met de oude kreekrest de Zwake, akkertjes die op ouderwetse manier worden bewerkt met Zeeuwse trekpaarden en een hoogstamboomgaard waar je in het najaar fruit kunt plukken.

Kom wandelen, pluk fruit in de boomgaard en ontdek de vlinders op het vlinderbelevingspad. De Zwaakse Weel is een van de grootste natuurgebieden in de ‘Zak van Zuid-Beveland’. Ontdek tijdens deze wandelroute de Zeeuwse natuur met ouderwetse akkers, boomgaarden en de oude getijdenkreek ‘de Zwake’.

Wil je langer wandelen? Verleng dan de route route (4,5 km) met de blauwe route Zwaakse Weel (3,5 km). 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Informatiepunt Zwaakse Weel
  • Zwaaksedijk 5, 4434 RD Kwadendamme (ZL)
  • Neem vanaf de A58 Bergen op Zoom - Middelburg afrit 35 naar ’s Gravenpolder. Je blijft de weg rond ’s-Gravenpolder volgen tot 60 meter voor de afslag Nisse, ga linksaf de Zwaakse Dijk op. Na ongeveer 800 m ligt het infopunt van Natuurmonumenten aan je linkerhand.

De route

 Startpunt

1Startpunt Zwaakse Weel

Tijdens deze wandelroute loop je rond de oude kreek en de omliggende gras- en rietlanden. Grazende schapen, koeien en paarden zorgen voor een rustieke plattelandssfeer. Het is hier nog een kleinschalig landschap met veel bloemen, insecten en dieren. 

Bij het infopunt (entree) is een parkeerplaats en vind je informatie en routes. De picknickplek is een heerlijke plek om even te rusten en lunchen. Het natuurbeleefpad neemt kinderen en familie mee de bloemen- en kruidenwereld in met een heus konijnhol om door te kruipen. 

Kijk hier voor leuke OERRR kinderactiviteiten op deze locatie!

Zwaakse Weel
Startpunt Zwaakse Weel

2De Zwake

Ga rechts richting de vissteiger. Je kijkt hier uit op de Zwake. Dit was vroeger een druk bevaren getijdenkreek tussen de Honte, de Westerschelde en het Veerse Gat. Tot de 15e eeuw was dit de verbinding voor scheepsverkeer tussen Middelburg en Antwerpen. Na de inpoldering is de Zwake deze functie verloren. Natuurmonumenten is de laatste jaren hard aan het werk om de natuur te herstellen en te herinrichten. Er leven nu bijzondere rietvogels zoals het baardmannetje, blauwborst en kleine karekiet. Ook zijn er jaarlijks meerdere broedpaartjes bruine kiekendieven.Bij deze vissteiger mag iedereen komen vissen. Je kan hier voorns, goudwindes, snoeken en karpers aan de haak slaan! De steiger is ook een mooi plekje om heerlijk te komen genieten van de rust in de Zwaakse Weel. Er schijnt hier zelfs een scheepswrak op de bodem te liggen!

De Zwake
De Zwake
De Zwake
De Zwake
De Zwake
De Zwake

3Uitkijksteiger

Op de uitkijksteiger vlak bij de boomgaard heb je een prachtig uitzicht over de zoetwaterkreek met zijn rietkragen. Met wat geluk kan je in deze rietkragen onder andere de blauwborst, de waterral en de kleine karekiet spotten. Deze steiger is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Uitkijksteiger
Uitkijksteiger

4Pluk fruit in de boomgaard

In de ouderwetse hoogstamboomgaard kun je in het najaar het fruit zo van de bomen plukken. Verser fruit zul je niet snel vinden! De boomgaard met onder andere appel-, peren-, noten- en kersenbomen is via het hek toegankelijk. De rasters zijn bedoeld voor de schapen die er rondlopen. Natuurmonumenten onderhoudt de boomgaard samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Pluk fruit in de boomgaard
Pluk fruit in de boomgaard

5Vlinderbelevingspad en blauwe route (optie verlenging)

Vanaf dit punt, nabij Camping Zwaakse Weel, kan je de rode route verlengen door de blauwe route van 3,5 km te volgen. Je loopt dan in totaal 8 km.

Ga hier het spoortje over en rechtsaf over het bruggetje voor een kort uitstapje naar het Vlinderbelevingspad. Dit gebied is speciaal ingericht voor vlinders en andere insecten. Zo kun je er bijvoorbeeld het icarusblauwtje en de atalanta tegenkomen! Ook is er op het Vlinderbelevingspad een poeltje aangelegd waar je kunt genieten van libellen. Je maakt de grootste kans om vlinders te zien bij een temperatuur hoger dan 15 graden en weinig wind. Ga verderop weer het spoor over en vervolg de route. 

Vlinderbelevingspad
Vlinderbelevingspad en blauwe route (optie verlenging)

6Dijk met coupure

Hier kom je een coupure tegen. Een coupure wordt ook wel een dijksgat genoemd en is een opening of doorgang in de waterkering. De toeristische stoomtrein van Goes naar Borssele gebruikt deze doorgang. Tijdens het stormseizoen en in de winter gaan de deuren dicht om het land tegen water te beschermen. Station Kwadendamme (waar deze stoomtrein ook stopt) ligt vlak bij de wandelroute door de Zwaakse Weel. Dit kleine station is erg leuk om eens te bekijken!

Loop via het trappetje de dijk op voor een mooi uitzicht over het gebied en vervolg hier de route of neem het rolstoelvriendelijke pad onderlangs de dijk.

Meer info op www.destoomtrein.nl !

Dijk met coupure
Dijk met coupure

7Roode Hoeve

Rechts zie je de Roode Hoeve. Dit is privé bezit en niet toegankelijk. Deze historische boerderij is in authentieke stijl gerestaureerd. De kleur is teruggebracht naar de oorspronkelijk kleur die vroeger uit de rode stof van de Zeeuwse meekrapplant werd gehaald.

8Grenslindes

Tijdens de wandeling kom je verschillende grenslindes tegen. Deze zeer oude lindes werden vroeger gebruikt door ambachtsheren om de grens aan te geven tussen hun gebieden of tussen twee gemeenten. Buiten Zuid-Beveland zijn tegenwoordig nog maar weinig van deze lindes te vinden.

Grenslindes
Grenslindes

9Eindpunt

Wil je even bijkomen van de wandelroute door de Zwaakse Weel? In de tuin bij het onbemande infopunt (entree) kan je lekker zitten of picknicken aan de picknicktafels. 

Zwaakse Weel

Wat wij hier doen

De Zwake meer ruimte geven

Natuurmonumenten beheert de Zwaakse Weel al meer dan dertig jaar. Een belangrijk onderdeel van het gebied is de oude kreekloop van de Zwake. Deze willen we weer meer ruimte geven. Daarvoor kochten we de laatste 10 jaar, als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, steeds opnieuw hectares landbouwgrond die vrijkwamen. We richtten deze in met glooiende natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke graslanden. Het algemene beheer van het gebied doen we graag samen met een actieve vrijwilligersgroep. Samen knotten, hooien, rasters repareren en nog veel meer. Lijkt je dit ook leuk? Help dan mee en meld je aan als vrijwilliger of help ons de natuur beschermen en word lid.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.