Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Een goede buur...

02 oktober 2018 | Natascha Hokke

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Een goede buur...

Zaterdag 22 september was het feest. Feest, omdat we de officiële opening van de heringerichte Zuidpolder bij metrohalte Rodenrijs vierden. Hoewel het weer niet bepaald meewerkte, trotseerden veel kinderen en ouders de regen om onderwaterbeestjes te zoeken of marshmallows boven een knappend vuurtje te roosteren. De 70 hectare in de Zuidpolder is onderdeel van een in totaal 400 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied tussen de Rotte en Schie, het Rotterdams platteland. De gemeente Rotterdam werkt hier samen met gemeente Lansingerland, Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland/Krimpenwaard en Natuurmonumenten aan de realisatie van dit groengebied. Hierdoor ontstaat een belangrijke en noodzakelijke verbinding tussen populaire bestaande groengebieden zoals de Rottemeren, Midden-Delfland, Groenzoom en Balij. Ook Polder Schieveen, de Schiebroekse Polder en de Schiezone maken onderdeel uit van de Noordrand.

In de feestelijk geopende Zuidpolder zijn de afgelopen jaren nieuwe watergangen gegraven en natuurvriendelijke oevers en diverse beplantingen aangelegd. Verder zijn er diverse recreatieve voorzieningen aangebracht, zoals Infopunt Melkschuur Zuidpolder van Natuurmonumenten, struinpaden, een hondenroute, het fietspad het Polderpad, bankjes. Bezoekers en omwonenden kunnen zo optimaal genieten van het gebied. Samen met de pachters/agrariërs en vele vrijwilligers maakt Natuurmonumenten als beheerder een oase voor graslandkruiden, insecten en kleine zoogdieren, waardoor er ook voor roof- en zangvogels meer ruimte zal komen. Dat is een proces dat de nodige jaren in beslag zal nemen, maar waarvan nu al een voorproefje te zien is in de wilde-bloementuin bij Melkschuur Zuidpolder.

Voor de opening, tevens burendag, hebben we uiteraard al onze buren uitgenodigd. Immers vóór hen en mét hen maken we het gebied tot wat het is. We beseffen maar al te goed hoe belangrijk het is dat de omgeving zich betrokken voelt bij het gebied. Niet voor niets luidt het spreekwoord: een goede buur is beter dan een verre vriend.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter