Ga direct naar inhoud
Nieuws

Egels wakker uit winterslaap. Help ze in de lente!

15 maart 2024 | Astrid Schoenmaker

In maart en april komen egels uit hun winterslaap. 's Winters verliezen ze wel 30% van hun lichaamsgewicht. Ze gaan direct op zoek naar eten, want ze hebben enorme honger. Alleen is er vaak niet genoeg voedsel te vinden. Lees hier de tips van boswachter Mathiska over hoe je ze kunt helpen in je tuin. Dan zijn ze straks fit genoeg om te paren en jonge egeltjes te krijgen.

Egel in de vroege lente

Zorg voor variatie in je tuin

Wil je egels in je tuin, zorg dan voor zoveel mogelijk variatie in je tuin. Egels zijn insecteneters. In een gevarieerde, natuurlijke tuin leven meer insecten. Goed voor egels zorgen, betekent dus goed voor insecten zorgen. Zorg het hele jaar voor bloeiende planten, zodat er voor bijen en vlinders altijd voldoende nectar te vinden is. Kies als het even kan voor inheemse planten. Dat zijn soorten die hier van nature voorkomen en goed aangepast zijn op de omstandigheden in ons land.

Eten en drinken voor egels

Wil je egels nog wat extra’s geven? Zet dan wat harde kattenbrokken neer of speciale egelbiscuits uit onze webshop neer. Egels hebben natuurlijk ook wat te drinken nodig. In tijden met veel regen, zal dat niet zo'n probleem zijn. Anders kun je een drinkschaal neerzetten. Geef egels in elk geval nooit melk. Daar krijgen ze diarree van. Het is belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een drinkschaal met lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen. En als je een vijver hebt: zorg voor een geleidelijk aflopende oever of een loopplankje, zodat ze er gemakkelijk in en uit komen.

Bouw een egelhuis

Maak een egelhuis op maat met het duidelijke stappenplan uit het egelhuispakket. Het egelhuis 'HedgyHome 1.0' is ontworpen door Egelbescherming Nederland. Voor egels is vocht een groot gevaar. Daarom is het belangrijk om de bovenkant goed waterdicht te maken en te zorgen voor voldoende ventilatie in het huisje. Gebruik ook wat oud hout, bladeren en takken om het huisje een beetje mee te camoufleren. Leg wat oude bladeren in het egelhuis, dat slaapt wat lekkerder! Zorg voor een smalle ‘entree’ (tegen insluipers) en zet het huisje bij een schutting.

Egelsnelweg

Egels hebben meestal niet genoeg aan het voedsel uit één tuin. Kijk daarom goed of egels wel van de ene tuin naar de andere kunnen komen. Door al die schuttingen worden ze gedwongen om via de weg te lopen, met alle gevaren van dien. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer! Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak dan wat openingen aan de onderkant van je schutting zodat ze naar de tuin van de buren kunnen. Leuk om samen met de buren te doen, maar een egelsnelweg door meer tuinen is natuurlijk nog leuker en beter! 

Maak van je tuin een thuis voor egels

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Ze hebben onze hulp dus hard nodig! Help jij mee? Vraag nu het egelhuispakket aan met bouwtekening en tips van Mathiska.

Vraag het gratis egelhuispakket aan

Meer over egels

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan