Ga direct naar inhoud
Nieuws

Minder maaien, meer natuur in je tuin

15 mei 2024 | Astrid Schoenmaker

Veel mensen vertroetelen hun grasmat met kunstmest en overmatig maaien. Want zo krijg je een mooi en strak gazon. Op het eerste gezicht misschien een mooie overwinning op de weerbarstige natuur. Maar voor de natuur zelf is er niets aan. Zonder bloemetjes in het gras is er voor bijen en vlinders weinig voedsel te vinden. Daarom laat boswachter Mathiska de natuur haar gang een beetje gaan. Geen strak grasveld, maar wel een tuin die bruist van het leven en veel beter bestand is tegen droogte perioden.

Gazon vol bloemen tuintip

Een veld vol bloemen

Heb je een stukje gras in je tuin? Laat dan eens een deel ongemoeid of maai het wat minder vaak. Je zult zien dat het gras op sommige plekken flink lang kan worden. Maar waar je vaak loopt wordt het helemaal niet zo hoog. Door niet of minder vaak te maaien krijg je veel meer bloemen in je tuin. Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar na een paar seizoenen zie je je tuin veranderen. Er komen steeds meer madeliefjes, paardenbloemen, hondsdraf, speenkruid, ereprijs en met een beetje geluk pinksterbloemen. Zo ontstaat er meer variatie met warme en koude plekjes. Daar profiteren insecten van. Met al die bloemen is er een overvloed aan nectar en stuifmeel en zijn er genoeg plekjes om te schuilen .

Paardenbloemen, een lust of een last?

Veel mensen zijn niet zo blij met paardenbloemen in hun tuin. Toch zijn ze voor veel insecten een belangrijke voedselbron. Zeker in het vroege voorjaar, als er nog niet zoveel bloemen zijn. Ik laat ze daarom gewoon staan. Af en toe haal ik wat zaadbollen weg bij de wortel. Dan verspreidt de paardenbloem zich niet verder, maar hebben vlinders en bijen er wel nectar en stuifmeel kunnen halen.

Paardenbloemen in tuin Mathiska

Vloeiende overgangen

Nu is het nog mooier als de overgang van je grasveld naar de border of struik niet heel strak is, maar in elkaar overloopt. Dus laat bijvoorbeeld rond een boom een rand gras staan voor de pinksterbloemen. Zet hier dan ook sneeuwklokjes, boshyacinten of vogelmelk. Of heb je van de winter bolletjes in huis gehaald? Plant de uitgebloeide blauwe druifjes, hyacinten, narcissen en primula’s gewoon in je tuin. En laat ze rustig afsterven. Dan heb je volgend jaar nog meer bloemen in je tuin.

Overgang boomspiegel

Wilde bloemen zaaien

Je kunt ook een stuk van je gazon omspitten en inzaaien met een mengsel van wilde bloemen. Dit maai je meestal maar 1 of 2 keer per jaar. Kies een mengsel dat geschikt is voor de grondsoort in je tuin. Dat is afhankelijk van waar je woont en kan bijvoorbeeld klei of zand zijn. Verzamel zelf zaden aan het einde van het seizoen of koop ze. Koop vooral biologische zaden, want daar zit geen gif op waar insecten last van kunnen krijgen. Sowieso gebruik ik nooit gif of kunstmest in mijn tuin. Van kunstmest gaat je gras alleen maar harder groeien en dan moet je ook vaker maaien.

Zadenmengsel met wilde bloemen

Pinksterbloemen voor vlinders

In de lente zijn de pinksterbloemen net aan het groeien. In april komt dit plantje tot bloei met tere, roze bloemetjes. Als je tenminste niet de knopjes eraf maait. Liever even wachten dus. Oranjetipjes leggen hun eitjes in de bloemknoppen. Als de rupsen uitkomen eten ze zich vol met de vruchten van de pinksterbloem. Andere planten waar het oranjetipje van houdt zijn look-zonder-look, herik, bittere veldkers en judaspenning.

Pinksterbloem met oranjetip

Mos in je gras?

Vooral op plekken in de schaduw kan er nogal wat mos in je gras groeien. Heb je te veel mos? Hark het dan lichtjes los. Vogels gebruiken het voor hun nest en op de open plekken pikken ze graag naar insecten.

Laat mollen lekker mollen

Mollen in je tuin zijn een teken van goede grond. Er zitten dan veel wormen die je grond gratis omploegen en beluchten. Koester de mol en probeer je niet te irriteren aan zijn gangen en hopen. Met de hark kun je de grond verspreiden over de rest van het grasveld. Trap nooit de gangen dicht, want dan gaan ze weer nieuwe graven.

Pas op, een robotmaaier

Heb je een robotmaaier? Dan kun je beter niet 's avonds of 's nachts maaien. Dan gaan de egels op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze geraakt worden door de messen in je maaier.

Maak van je tuin een thuis voor bijen en vlinders

In de afgelopen 30 jaar is 53% van de dagvlinders in Nederland verdwenen. Van de 360 soorten wilde bijen is nog maar 55% over. En dat terwijl ze ontzettend belangrijk zijn. Voor de natuur en ook voor ons mensen. Daarom zetten we ons in voor de bijen en vlinders in Nederland. Help jij mee? Kom in actie en maak van je tuin of balkon hun thuis. Ga aan de slag met de tips van boswachter Mathiska uit het bij- en vlinderpakket. Samen zorgen we ervoor dat de insectensterfte in Nederland stopt.

Vraag het bij- en vlinderpakket aan met gratis tuintips van Mathiska

Meer over je tuin

Bekijk hier alle tuintips van Mathiska

Hart in tuin Mathiska
Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan