Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeevonk alert! Het zijn weer nachten voor zeevonk

15 juni 2023 | Frans Bosscher

Nu het zo warm is kan het zo maar gebeuren, dat je langs de Nederlandse kust zeevonk ziet. Zeevonk is een alg die in het donker licht geeft. Velden met miljoenen van deze algen die op een zacht golvende zee felblauw oplichten… Het is pure magie.

Zeevonk

De Latijnse naam van zeevonk is Noctiluca scintillans, wat flitsend nachtlichtje betekent. De alg produceert het licht om vijanden af te schrikken, maar dat is niet bepaald het effect wat het op mensen heeft. Voor ons is het of de kust in een sprookjeslandschap verandert.

Lichter dan water

De zeevonk-alg heeft een doorsnede van nog geen millimeter. Daarmee behoort hij tot de grootste algensoorten. Hij is heel licht, lichter dan water. Als hij door wervelingen in het water naar beneden wordt getrokken, komt hij altijd weer aan de oppervlakte terecht. Onderweg eet ie dan larfjes van schelpdieren en visseneitjes. Op zijn beurt wordt de zeevonk gegeten door garnalen.

Meer lichtproducenten

Het licht dat zeevonk produceert, is het resultaat van een chemisch proces waarbij veel energie vrijkomt. Bioluminescentie wordt dit genoemd. Het is een heel efficiënt proces: alle energie die vrijkomt wordt omgezet in licht. Zeevonk is niet de enige algensoort die licht produceert. Maar er zijn ook vissen die het doen en natuurlijk de vuurvliegjes. De laatsten maken lichtsignalen om partners te vinden.

Moeilijk te voorspellen waar

De grootste kans om zeevonk te zien is als het warm en rustig weer is. Dan verplaatst de al zich naar de kust. Je kunt het verschijnsel dan van Cadzand (Zeeland) en Scheveningen tot aan Ameland en Schiermonnikoog zien. Maar het is lastig te voorspellen waar. Op deze Facebook-pagina geven mensen door waar ze zeevonk hebben gezien. Boswachter Cynthia Borras op Schiermonnikoog kijkt er al naar uit: “Het moet goed donker zijn om zeevonk te zien. Dat is hier op Schiermonnikoog geen probleem. Het is echt prachtig om mee te maken.”

Wandelen en fietsen langs de kust

Bekijk hier onze kustroutes

Frans Bosscher