Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zo pak je eikenprocessierupsen aan in je tuin

13 september 2022 | Astrid Schoenmaker

Hoe voorkom je dat eikenprocessierupsen uitgroeien tot een plaag? Dat doe je door hun natuurlijke vijanden een handje te helpen. Boswachter Mathiska geeft tips voor je tuin.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Een van de lastigste plaaginsecten op dit moment is wel de eikenprocessierups. Ze wonen met zijn alle in een veilig nest en gaan elke avond in processie op zoek naar voedsel, eikenblad. In Nederland houden we nogal van bomenlanen, vaak van eiken. Onder de bomen wordt verwoed gemaaid en er is dan ook weinig ondergroei. Voor de rupsen is dit een lopend buffet. Ze marcheren zo van de ene naar de andere boom. Wie of wat houdt ze tegen?

Er zijn gelukkig genoeg dieren die wel een hapje rups lusten. Door de natuurlijke vijanden een handje te helpen, kunnen zij hun werk doen en de eikenprocessierups belagen. Zo help je de vijand:

1. Maak het vogels naar de zin

Vogels als de koolmees, mus, spreeuw of kauw voeren hun jongen met rupsen. Als zij een nest van de eikenprocessierups vinden, kunnen zij die helemaal leegeten. Heb je dus last van deze rupsen in je tuin of woonomgeving, zorg dan goed voor deze vogels en hang nestkasten op en gebruik nooit gif. De jonge vogels krijgen dan te veel gif binnen en gaan dood. Ook tape blijkt niet de oplossing. Daar blijft van alles aan vastplakken. Niet alleen de rupsen, maar ook vogels, vleermuizen en andere insecten en die bestrijden juist de eikenprocessierups.

2. Zet bloemen rond eikenbomen

Er zijn ook insecten die het hebben voorzien op rupsen. Sluipwespen en -vliegen leggen hun eitjes in rupsen. De larve die uit het eitje komt, eet de rups van binnen op. Op deze manier kan de rups nooit verpoppen, vlinder worden en zich voortplanten. Volwassen sluipwespen en -vliegenleven van nectar en hebben dus bloemen nodig. Maai daarom niet rond de eikenboom zodat de natuurlijke vijanden voedsel en beschutting hebben. Dan kunnen zij hun werk doen!

Wordt er in jouw buurt rigoureus gemaaid? Plaats dan een maai-me-nietje om de bermbewoners te beschermen.

3. Geef vleermuizen een onderkomen

Ook de vleermuis is een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups. Zij jagen op de vlinders en helpen zo mee de plaag onder controle te krijgen. Hang een vleermuizenkastje op zodat hij een plek heeft om overdag te schuilen.

Nog meer tips voor je tuin

Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan