Projecten

Marker Wadden

Let op: Alle veerdiensten zijn afgelast i.v.m. aangescherpte coronamaatregelen. Mocht je een ticket geboekt hebben, dan wordt het geld automatisch teruggestort. Met de mensen die een accommodatie hebben geboekt, worden persoonlijke afspraken gemaakt voor de overtocht.

Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.

De veerboot naar Marker Wadden

Vanaf 5 maart 2021 vaart er weer regelmatig een veerboot naar Marker Wadden.

Boek nu

Vogelparadijs

Steeds meer vogelsoorten ontdekken Marker Wadden. In 2019 broedden er veel pionier- en moerasvogels, maar er kwamen ook verrassende soorten langs.

Veel broedvogels

Welkom op Marker Wadden

Het haveneiland van Marker Wadden is toegankelijk voor publiek. Er is een veerdienst en je kunt Marker Wadden met eigen boot of charter bereiken. Kom wandelen en vogels kijken in dit nieuwe natuurparadijs!

Bezoek Marker Wadden

Het project

Herstel van de natuur

Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. We hebben de ambitie om van Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van 10.000 hectare. Samen met Rijkswaterstaat herstellen we de natuur in het Markermeer. Dieren en planten profiteren van de nieuwe eilanden. Daarnaast maken we het Markermeer aantrekkelijker voor natuurliefhebbers en watersporters.

Lees meer

Marker Wadden

Wat wij hier doen

Op Marker Wadden

Natuurmonumenten is beheerder van dit nieuwe natuurgebied. We creëren hier nieuwe leefruimte voor vogels en vissen, maar ook voor mensen die hier kunnen uitwaaien. Iedereen is welkom op het haveneiland van Marker Wadden. Dat is bereikbaar met eigen boot of met een charterboot.

Lees meer

Steun Marker Wadden

Samen herstellen we de natuur

Samen geven we de natuur een extra zetje. Helder water zorgt voor meer waterplanten, vis en schelpdieren. Rietkragen bieden vogels een plek om te broeden. En in de duinen vinden trekvogels hun rustplek. Help jij ook mee om van Marker Wadden een vogelparadijs te maken?

Steun Marker Wadden

Activiteiten op Marker Wadden

Nieuws van Marker Wadden

 • 15 december 2020 | Natuurmonumenten

  Zandsuppletie Marker Wadden in beeld

  Afgelopen najaar bracht Boskalis extra zand aan op Marker Wadden. Schipper Dirk Wijnen legde de werkzaamheden op beeld vast.

 • 15 december 2020 | Natuurmonumenten

  Veel insecten gevangen op Marker Wadden

  In de zomermaanden staan op Marker Wadden speciale insectenvallen voor onderzoek naar insecten. Met hulp van vrijwilligers zijn de vallen afgelopen zomer geleegd en zijn de diertjes gedetermineerd. Muggen, vliegen en vliesvleugeligen voerden de boventoon.

 • 15 december 2020 | Natuurmonumenten

  Marker Wadden nieuw leefgebied voor vissen

  Zowel de ondiepe oeverzones als de diepe zandwinputten bij Marker Wadden trekken veel vissen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een uitgebreid visonderzoek door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), in samenwerking met Wageningen Marine Research en Sportvisserij Nederland.

logo