Ga direct naar inhoud

Elke woensdag is de wolwerkplaats op de Belevenisboerderij geopend!

Elke woensdag van ca. 10.00 tot 15.00 uur kun je op Belevenisboerderij Schieveen een kijkje nemen in de wolwerkplaats. Enthousiaste vrijwilligers laten je hier het oude ambacht van wol bewerken zien.

Producten van wol Belevenisboerderij Schieveen

Natuurproduct

Wist je dat vandaag de dag het ‘restmateriaal’ wol nauwelijks iets oplevert en grotendeels in de verbrandingsoven verdwijnt? Doodzonde, want wol heeft veel waarde en je kunt de mooiste producten maken. Wat je allemaal met wol kunt doen, laten de wolvrijwilligers op de Belevenisboerderij Schieveen graag zien.

Kostbaar proces

Spoelen, spinnen, wassen en verven. Wol bewerken is een … zeer bewerkelijk proces! Dit maakt dat het ontzettend kostbaar is en wij zijn daarom ontzettend blij dat deze groep zich vrijwillig inzet. Op deze manier zien we wat er allemaal mogelijk is met dit geweldige natuurproduct.

Wolwerkplaats Belevenisboerderij Schieveen

Kleur uit bloemen

Tot ver in de 19e eeuw werd kleding nog geverfd met kleurstoffen uit de wortels, stelen, bloemen en vruchten van planten. Door de komst van chemische kleurstoffen zijn wij als mens de kunst van het natuurlijk kleuren kwijtgeraakt. Het verven van de schapenwol gebeurt met bloemen uit de moestuin van de Belevenisboerderij., alsmede met planten uit de omgeving, zoals;  gele kamille, brandnetel wede, meekrapwortel, rietpluim, fluitekruid en boerenwormkruid. De vrijwilligers halen de mooiste kleuren uit de planten en geven de wol kleur!

Kom eens langs!

Ben je benieuwd geworden naar de wolwerkplaats? Op dit moment zitten de wolvrijwilligers elke woensdag van ca. 10.00 tot 15.00 uur in het gebouw tegenover de hoofdingang van de Belevenisboerderij. Loop er gerust even heen!

Nieuwe plek: herontwikkeling Belevenisboerderij

Op dit moment werken we hard aan de herontwikkeling van Belevenisboerderij Schieveen. Samen met gemeente Rotterdam wordt op dit moment de naastgelegen monumentale boerderij op het erf hersteld, Hier komt o.a. een prachtige circulaire makersruimte voor de wolvrijwilligers om de Rotterdamse schapenwol te verwerken tot mooie producten.

Achter het spinnenwiel wolvrijwilligers Belevenisboerderij Schieveen