Ga direct naar inhoud

Wat is dit? - OERRR

Met de winter op komst zijn veel dieren druk in de weer met het aanleggen van hun wintervoorraad. Zo ook deze slimme vriend. Maar welk dier is dit?

Gaai

Deze vogel is niet te missen. In de eerste plaats door z’n prachtige blauw-zwarte veren maar ook door zijn harde krassende roep. Het is de gaai!

Meester in het onthouden

Wist je dat de gaai een hele slimme vogel is? Hij is namelijk meester in het onthouden. Elk jaar opnieuw verstopt hij duizenden eikels in de grond. Stuk voor stuk en allemaal op een andere plek. Die plekken onthoudt hij door kenmerkende dingen in de omgeving te onthouden: een heuveltje, slootje of gekke boom. En heeft hij er toch eentje gemist? Geen nood! In het voorjaar gaan de eikels kiemen en zijn ze te herkennen aan de kleine kiemplantjes boven de grond. Zo vindt hij de meeste eikels terug. Maar toch niet allemaal. Sommige eikels ontsnappen aan zijn aandacht en kunnen uitgroeien tot een mooie eikenboom.

Vogels een handje helpen in de winter?

OERRR geeft je tips & tricks. Ga zelf aan de slag met de tips voor het maken van lekkere vogelsnacks of kom langs bij één van de Vette Vogel Dagen.

Vogels helpen in de winter