Ga direct naar inhoud

Wat is dit?

Midden in de winter bloeiende planten zien? Dat kan zeker. Deze winterbloeier bijvoorbeeld. Maar wat is het?

sneeuwklokje

Planten die midden in de winter bloeien, veel zijn het er niet. Maar deze steekt vaak als eerste de kop op. Het o zo bekende sneeuwklokje. Die kan al met kerst bloeien en houdt dat wekenlang vol. 

In de sneeuw vallen deze winterbloeiers nauwelijks op. Je ziet witte klokjes. Maar eigenlijk zijn ze kleurloos. Als je een bloemblaadje fijn wrijft, blijkt die helder als glas te zijn. Luchtbellen in het bloemblaadje reflecteren het zonlicht; wij zien dat als een witte kleur.

Steeds vroeger

De eerste sneeuwklokje laten zich door het warmer wordende klimaat steeds vroeger zien. Vijftig jaar geleden bloeiden ze pas in de tweede helft van februari. Begin deze eeuw was dat eind januari, maar de laatste jaren is dat midden of al begin januari. Zo werden de eerste bloeiende sneeuwklokjes op buitenplaats Beeckestijn bij Velsen en op landgoed Hackfort bij Vorden al in de eerste week van januari gezien.

Beeckestijn en Hackfort staan bekend op de vele stinsenbloemen die hier al in het vroege voorjaar massaal bloeien. Na de sneeuwklokjes zorgen de krokussen hier voor kleurrijke bloeiende tapijten.  Alvast vooruit kijken naar de voorjaarsbloeiers? Bekijk dan onze wandelroutes langs voorjaarsbloemen.