Ga direct naar inhoud

Goed voorbereid naar Tiengemeten

Tiengemeten is een open, ruig natuureiland op tien minuten varen van het vaste land. Even terug voor spullen die nog in de auto liggen kan niet: de pont vaart 1x per uur heen en meteen weer terug. Een supermarkt of drogist vind je niet op Tiengemeten. Je gaat er echt (een dag) helemaal tussenuit! Wat moet je vooraf weten over het eiland en wat neem je mee naar Tiengemeten? Je leest het onder de foto!

uitrusting voor tiengemeten

Allereerst een paar algemene tips:

Honden

Je hond mag mee, maar moet wel overal op het eiland aangelijnd zijn. Er is één deel op Tiengemeten waar honden niet welkom zijn: net voorbij de Buitenleven Vakantiewoningen in het ruige struingebied. Honden zijn daar ook niet welkom aan de lijn. In de rietruigten verschuilen vogels zich en hun rust willen wij graag bewaren.

Afval

Op het eiland vind je afvalbakken bij de entree van de voorzieningen (onder andere bij het Bezoekerscentrum en Speelnatuur). In het gebied zelf kom je geen afvalbakken tegen. Dat brengt namelijk risico’s met zich mee voor de dieren die op het eiland leven. En dat willen we natuurlijk niet! Dus neem je afval mee naar huis of gooi het in de afvalbakken op het eiland die er wél staan.

Fiets

Wil je je eigen fiets meenemen? Dat mag! Sterker nog: je fiets mag gratis mee op de pont.

Struinen mag!

Op Tiengemeten mag je van de paden af en zelf struinend op ontdekking! In het westen kun je zelfs helemaal struinend naar de prachtig gelegen rietheuvel. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een gemarkeerde wandelroute.

Toiletten

Moet je naar het toilet? In het Bezoekerscentrum en in het Landbouwmuseum vind je toiletten in het openbare gedeelte. Gasterij de Gezusters en Speelnatuur van OERRR beschikken uiteraard ook over toiletten voor hun gasten. Het toilet aan vaste wal is te vinden naast het infopunt waar we tickets voor de pont verkopen. 

Schaduw

Tiengemeten is een ruig en open eiland. Dat betekent dat je altijd de weersinvloeden zult ervaren! Beschutte plekjes zijn er weinig, dus zorg dat je altijd water mee neemt. Smeer jezelf in de zomermaanden goed in met zonnebrand en kleed je in de wintermaanden lekker warm aan.

Muggen & dazen

Op warme, windstille dagen zijn er dazen en muggen op Tiengemeten. Zodra er een beetje wind is, zijn de beestjes verdwenen. Wij raden aan om op de windstille dagen DEET mee te nemen. DEET is ook te koop in het Bezoekerscentrum op het eiland.

Pont

Wil je nog iets weten over de pont? Alle informatie vind je op de speciale pontpagina.

Wat neem je mee naar het eiland?

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we per seizoen een filmpje gemaakt met items die je in dat seizoen het beste mee kunt nemen naar het eiland. Veel plezier op Tiengemeten!

Wat neem je mee naar Tiengemeten in de zomer

Wat neem je mee naar Tiengemeten in de lente

Wat neem je mee naar Tiengemeten in de winter

Wat neem je mee naar Tiengemeten in de herfst