Ga direct naar inhoud

Water, modder en veiligheid in Speelnatuur

Regelmatig krijgen wij vragen over Speelnatuur. Met name vragen over modder, waterkwaliteit en veiligheid. Deze hele realistische vragen, beantwoorden wij uiteraard graag (lees door onder de foto!).

Water, modder en veiligheid in Speelnatuur op Tiengemeten

Juiste ligging

Speelnatuur ligt aan de noordkant van het eiland. En dat is de juiste kant van het eiland als het gaat om de wind. De wind waait namelijk vrijwel altijd vanuit het zuidwesten. Dat betekent dat als er blauwalg drijft in het Haringvliet, dit dankzij de wind niet voorkomt aan de kant waar Speelnatuur ligt. Mocht de wind onverhoopt toch gedraaid zijn, dan kunnen we het water pompen uit een veilige bufferzone. Blauwalg drijft als een soort olie op het water en ontstaat vooral in stilstaand water bij een temperatuur van 20° tot 30° graden Celsius.Altijd modder

Een pomp in het Haringvliet zorgt voor watertoevoer in Speelnatuur. Hierdoor hebben we geen stilstaand water én altijd voldoende water in de natuurspeeltuin. Er is dus altijd modder om in te spelen! Ook de vlotjes kunnen gewoon rondjes blijven varen. In de winter baggeren we alle doorgangen in Speelnatuur flink uit, zodat de kinderen in de zomer ongestoord rond kunnen gaan. Staat er toch onverhoopt een noordoosten wind, dan zetten we de pomp uit zodat de blauwalg niet in Speelnatuur terecht komt.Controle

Natuurlijk houden we alles nauwlettend in de gaten. Een extern bedrijf onderzoekt frequent de kwaliteit van het water. Zo monitoren we de waterkwaliteit. Daarnaast moeten kinderen natuurlijk lekker vrij kunnen spelen zonder dat ze op gevaarlijke obstakels kunnen stuiten. De TÜV voert hiervoor een uitgebreide inspectie uit om mogelijk gevaarlijke obstakels in kaart te brengen. Mogelijke nieuwe ontdekkingen, lossen we zo snel mogelijk op.

Muggen & dazen

Op warme, windstille dagen zijn er dazen en muggen op Tiengemeten. Zodra er een beetje wind is, zijn de beestjes verdwenen. Er staan in Speelnatuur op verschillende plekken speciale vallen om de dazen te lokken en weg te houden bij de kinderen. Desondanks raden we toch aan om op windstille dagen DEET te gebruiken. Bij de kassa van Speelnatuur kun je DEET speciaal voor kinderen kopen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid