Natuurgebied

Slot Haamstede

Slot Haamstede

Kasteel, bos en duin

‘Een imposant kasteel, een weelderig slotbos en een open duingebied. Zo’n drie-eenheid bij elkaar vind je nergens anders. Dat maakt dit natuurgebied voor mij heel speciaal. Je wandelt hier langs de historie, maar ook door een dynamisch duingebied waar je heerlijk kan uitwaaien en vogels kijken. Ervaar het zelf!’

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Slot Haamstede
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Een kasteel met slotgracht, een oud slotbos en een aangrenzend duingebied met uitzichten en vogelkijkplekken. Natuurgebied Slot Haamstede op Schouwen-Duiveland heeft het allemaal.

  Slot Haamstede

  Het natuurgebied dankt zijn naam aan het sprookjesachtige slot uit het begin van de 17de eeuw. Binnen neemt alles je mee terug in de tijd: van de sfeervolle ridderzaal met balkenplafond tot de tegelvloer, het meubilair en het wapenbord boven de schouw. Het huidige uiterlijk is grotendeels te danken aan de kroniekschrijver Jacob van den Eynde, die het kasteel na een verwoestende brand opnieuw opbouwde.

  Eens binnen kijken? Je kunt het kasteel met het ommuurde slotbos bezoeken op open monumentendagen en tijdens excursies en speciale activiteiten.

  Slot Haamstede Natuurmonumenten

  Slotmuur

  Bij het kasteel ligt een slotbos met oude loofbomen in allerlei vormen. Vroeger werd hier hakhout geoogst. Na de Tweede Wereldoorlog stopte men hiermee en groeiden de bomen uit. Zo wordt de Slotlaan omgeven door majestueuze zomereiken.

  Rond het kasteel ligt een oude slotmuur. Voel er eens aan, sommige delen bestaan uit eeuwenoude kloostermoppen. Op de bovenrand bloeien vroegeling en kandelaartje en op de muur zelf kun je muurleeuwenbek en muurvaren ontdekken.

  Een damhert in de duinen

  Struinen in de Zeepeduinen

  In de aangrenzende Zeepeduinen loop je door een afwisselend duingebied met open zand, duinvalleien, duinmeren, bosjes en struiken. Vogels zijn altijd in de buurt. ’s Zomers zingt hier de nachtegaal en kun je de boomleeuwerik horen. Door het kijkscherm bij een duinmeer zie je altijd watervogels. Ook grote dieren doorkuizen het duin. Damhert en ree, maar ook een kudde shetlandpony’s. De paardjes helpen mee om het duin open te houden.

  In de Zeepduinen liggen ook tientallen bunkers uit de Tweede wereldoorlog. De vleugelbunker aan de Moolweg, met uitzichtpunt, springt het meest in het oog. In de vele kleinere bunkers overwinteren veel vleermuizen, waaronder zeldzame soorten zoals de franjestaart en baardvleermuis.

   

  Mensen op bunker Slot Haamstede Natuurmonumenten

  Wandelroutes

  De Zeepeduinen ontdekken? Door het gebied lopen drie wandelroutes van 3, 4 en 5 km. Langer wandelen? Je kunt de routes goed combineren.

  Ontdek de Zeepeduinen

  Kijk eindeloos van je af op een hoge duintop in de Zeepeduinen of spiek door het vogelkijkscherm bij een duinmeer. Ontdek dit open duingebied waar je heerlijk kunt rondwandelen.

  Ontdek de route

  Slot Haamstede

  Het natuurgebied dankt zijn naam aan het sprookjesachtige slot uit het begin van de 17de eeuw. Een monument van allure dat je tijdens excursies en open monumentendagen kunt bezoeken.

  Bekijk het slot

  Walvisbunker

  In de Zeepeduinen liggen tientallen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op de hoge duin ligt de commandopost: de Walvisbunker. Een groot complex met bovenop een uitzichtpunt.

  Bekijk de commandobunker
 • Wandelen

  Witte wandelroute Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede

  Ontdek al wandelend de gevarieerde Zeepeduinen. Je loopt langs duinvalleien, kale zandduinen en door een bos. Je kunt deze wandelroute goed combineren met de rode route langs onder andere Slot Haamstede!

  • 3.4 km
 • Fietsen

  Fietsroute om Slot Haamstede

  Fietsroute op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Door dorpjes als Ellemeet en Serooskerke, waar het zondags stil is op straat. Rondom Slot Haamstede is volop natuur.

  • 53.8 km
 • Slot Haamstede

  Agenda

  Vroege vogelwandeling, Slot Haamstede
  zo 16 apr
  Wandelen

  Vroege vogelwandeling, Slot Haamstede

  Tijdens deze wandeling over Landgoed Slot Haamstede hoor en zie je de natuur langzaam ontwaken. Een bijzondere natuurbeleving!

  Bunkerexcursie, Slot Haamstede
  zo 30 apr
  Erfgoed ontdekken

  Bunkerexcursie, Slot Haamstede

  Wandel mee door het slotbos en neem een kijkje in de normaal gesloten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bij Slot Haamstede.

  Voorjaarswandeling door de Zeepeduinen
  zo 21 mei
  Wandelen

  Voorjaarswandeling door de Zeepeduinen met lunch

  Tijdens deze wandeling door de ongerepte Zeepeduinen geniet je van het gevarieerde duinlandschap. Je eindigt de wandeltocht met een lunch bij pension ‘Even Buiten’.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Kriekemeet

  Praktisch

  Extra informatie

  Slot Haamstede

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Slot Haamstede

  Wat wij hier doen

  Bloemrijke duinvalleien

  Dankzij maaien en begrazing zorgen we ervoor dat de Zeepeduinen hun openheid en plantenrijkdom behouden. Allerlei soorten orchideeën in de vochtige duinvalleien en amfibieën zoals de rugstreeppad, boomkikker en kleine watersalamander hebben daar baat bij. De circa honderd Shetlandpony’s zorgen er met hun graaswerk en getrappel voor dat er ook in de rest van het duin open stukken blijven. De dieren leven zelfstandig. Slechts twee keer per jaar drijven de boswachters de kleine zwarte paarden bijeen om de hoeven te verzorgen. Help jij mee om dit duingebied mooi te houden?

  Word lidDoneer nu
  logo