Ga direct naar inhoud
Nieuws

Optimale natuurbeleving Beekvliet en Stelkampsveld

23 juni 2022 | Jantine Wesselink

In het Natura 2000-gebied Beekvliet, met deelgebied Stelkampsveld is de afgelopen jaren hard gewerkt aan natuurherstelmaatregelen. Daarbij is ook de recreatieve inrichting en zonering aangepakt. Alles met als doel om de kwetsbare natuur zoveel mogelijk ruimte te geven én de bezoeker een optimale natuurbeleving te bieden.

wandelroute Beekvliet

Zo is bijvoorbeeld de parkeersituatie veranderd, komen bezoekers onderweg nieuwe bankjes en een uitkijkvlonder tegen. De komende periode zullen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vaker in het gebied surveilleren om de bezoekers wegwijs te maken.

Optimaal wandelplezier

Boswachters van respectievelijk Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die ook prima te combineren zijn.

"De blauwe route (5 km) start vanaf de nieuwe parkeerplaats op de kruising Enteldijk/Beekvliet. Een route door het fraaie Achterhoekse coulisselandschap van Beekvliet."

De gele route (7 km) start vanaf de parkeerplaats aan de Lebbebruggedijk. Deze gaat via het trekveer over de Slinge naar het hart van het gebied, Stelkampsveld. Voor bloeiende orchideeën en andere bijzonder flora, is een bezoek tussen juni en augustus aan te raden.

Nieuwe parkeersituatie

De voormalige parkeerplaats aan de Muldersweg is opgeheven, evenals het parkeren tussen de lindebomen aan de noordkant. Daarvoor in de plaats is er een nieuwe parkeerplaats in het Natuurmonumentendeel gekomen. De bestaande gemeentelijke parkeerplaats aan de Lebbebruggedijk is opgeknapt en verbeterd. Aan beide kanten van het gebied zijn er daarmee goede parkeervoorzieningen met informatiepanelen én de gelegenheid om de hond even los te laten rennen. In de rest van het natuurgebied gaat de hond overigens altijd aangelijnd mee.

nieuwe parkeerplaats en paneel Beekvliet

Nieuwe bankjes en een uitkijkvlonder

Verspreid in het gebied zijn nieuwe bankjes geplaatst op de mooiste plekjes. Bij het kwetsbaarste stukje natuur in het Stelkampsveld is een uitkijkvlonder gekomen. Veel natuurliefhebbers komen hier graag om van de soortenrijkdom te genieten of simpelweg van het mooie bloemrijke uitzicht. Het ‘olifantenpaadje’ dat dwars door dit stuk liep is met de komst van de vlonder opgeheven.

Fietsers, MTB-ers en ruiters

Landgoed Beekvliet staat bekend om de karakteristieke onverharde wegen, die zowel gemeenten als natuurbeschermers willen behouden. Deze zandwegen zijn geliefd bij zowel fietsers als ruiters. De (fiets)paden Enteldijk, Muldersweg en Maandagsdijk zijn weer glad gemaakt. Daar ging tijdens de natuurherstelwerkzaamheden namelijk veel zwaar materieel overheen, waardoor diepe sporen waren ontstaan. De Muldersweg heeft een strook half verharding gekregen, speciaal voor de fietsers.  

De grote zandwegen als Maandagsdijk, Muldersweg en Enteldijk zijn voor ruiters, fietsers en MTB-ers opengesteld. Let bij de andere paden goed op de bebording wat er wel of niet mag. De meeste kleine paden zijn alleen opengesteld voor wandelaars. Reden hiervoor is dat die paden te smal zijn voor meerdere gebruikersgroepen. En met name in natte perioden zou schade aan die paden kunnen ontstaan door fietsbanden en paardenhoeven.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink