Wandelen

Beleef Buitenplaats Boekesteyn

  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Beleef Buitenplaats Boekesteyn

Welkom op Boekesteyn!

Dit is een van de tien ’s-Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten. Deze fraaie buitenplaatsen ontstonden vanaf de zeventiende eeuw, toen welvarende Amsterdamse kooplieden de woeste gronden in ’s-Graveland ontgonnen. Aanvankelijk verbleven de kooplieden voor korte bezoeken in de opkamers van eenvoudige boerderijen. Maar langzamerhand werden de buitenplaatsen een toevluchtsoord om in de warme zomermaanden de stinkende stad te ontvluchten. Vanaf de achttiende eeuw lieten de eigenaren hier prachtige landhuizen bouwen om het zomerverblijf te veraangenamen. Ook werden er sierlijke tuinen en parkbossen aangelegd met bomenlanen, waterpartijen, fruitmuren en andere opvallende elementen.

Tijdens deze wandeling waan je je even terug in die tijd van grandeur en geniet je natuurlijk van prachtige natuur, veel plezier!

Je volgt de witte pijlen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
  • Noordereinde 54b, 1243 JJ ’s-Graveland (NH)
  • (035) 656 3080
  • [email protected]
  • Parkeerplaats Gooi & VechtstreekNoordereinde 54, 1243 JJ 's-Graveland (NH)Routebeschrijving

    Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek: Verlaat de parkeerplaats bij de vlaggen van Natuurmonumenten en steek het bruggetje over. Het bezoekerscentrum bevindt zich aan de overzijde.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Fruitmuur

Werp bij de parkeerplaats een blik opzij. Hier zie je een oude fruitmuur met onder andere appel- en perenbomen. Vroeger bouwde men vaak muren om fruit tegenaan te verbouwen. De muur is op het zuiden gericht en warmt snel op in de zon. Daardoor kunnen er soorten groeien die je normaal niet ziet in Nederland, zoals perziken en abrikozen. Deze vruchten serveerden de vroegere bewoners aan hun gasten, om zo te pronken met hun rijkdom. Om zo’n muur te onderhouden, had je meerdere tuinmannen nodig. Gelukkig heeft Natuurmonumenten een geweldige groep vrijwilligers die deze muur in topvorm houdt.

Vrijwilligers bij fruitmuur Boekesteyn
Fruitmuur

2Oude eik

Deze indrukwekkende eik is waarschijnlijk zo’n 200 jaar oud. Eiken kunnen wel honderden jaren oud worden en hier op de Buitenplaatsen staat zelfs een exemplaar van meer dan 350 jaar oud. Eiken hebben een ruwe bast met diepe groeven, voel zelf maar. Vroeger werd die bast gebruikt in de leerlooierij, omdat het veel looizuur bevat. Het beschermt de boom tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. 

Oude eik
Oude eik

3Spechtenbar

Kijk even goed naar de stam aan de achterkant van deze linde. Dan zie je waarschijnlijk de vele gaatjes in de bast, in een soort ruitpatroon. Deze gaatjes zijn door een specht gemaakt. Ze tikken met hun snavel door de bast heen en likken het vrijkomende vocht op, dat voedingsstoffen bevat. Zo’n boom (vaak iepen, lindes of esdoorns) noemen we daarom ook wel een spechtenbar. 

Spechtenbar Boekesteyn
Spechtenbar

4Tulpenboom

De vroegere eigenaren van de buitenplaatsen lieten prachtige tuinen en parkbossen aanleggen. Elke buitenplaats heeft zijn eigen ontwerp met invloeden vanuit de Franse en Engelse tuinstijl. Vaak liet men zeldzame of exotische soorten planten, zoals deze tulpenboom. Als je goed kijkt naar de vorm van het blad kun je wel raden waarom de boom zo heet. In de herfst kleuren de bladeren van de tulpenboom prachtig geel. 

Tulpenboom
Tulpenboom

5Zichtlaan

Vanaf hier heb je prachtig zicht op het landhuis in de verte en over de weilanden. Je staat hier op de zichtlaan/hoofdlaan van Boekesteyn; vanaf het landhuis kon je zo prachtig uitkijken over je bezit. Soms lopen deze lanen smaller toe van het huis af, zodat ze langer lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Iets verderop staat een bankje vanwaar je mooi zicht hebt op het weiland. 

Zichtlaan Boekesteyn
Zichtlaan

6Vogels

Blijf even staan en luister goed. Hier in het bos leven volop vogels. In het voorjaar klinkt overal het geroffel van grote bonte spechten om je heen. Je herkent ze aan hun zwart-witte verenpak en de ‘rode broek’. Spechten hakken een nestholte uit in de boom (dat kunnen ze doordat hun hersens verpakt zijn in een soort schokdempers) en broeden de eieren samen uit. Ook in de zomer hoor je hier van alles fluiten: merels, roodborsten, vinken en soms de diepe roep van een raaf. 

Grote bonte specht
Vogels

7Dood hout leeft

Dood hout leeft. Daarom laat Natuurmonumenten op veel plekken dode bomen staan en liggen. Ze dienen als voedsel en schuilplaats voor allerlei dieren. Insecten en schimmels leven van het dode hout en vogels voeden zich weer met deze insecten. Spechten hakken hun holen in de stammen en vleermuizen en boommarters maken daar weer dankbaar gebruik van.

Dood hout leeft
Dood hout leeft

8Bruggetje

Blijf even op het bruggetje staan en kijk over het water. Wat hoor en zie je hier allemaal? Deze sierlijke vijvers hoorden bij de romantische Engelse landschapsstijl die in de 18e eeuw in de mode kwam en volgde op de strakke Franse stijl. Maar ook allerlei dieren genieten er volop van: ijsvogels, libellen, vissen, salamanders, maar ook vleermuizen die insecten boven het water wegvangen. 

Waterjuffers
Bruggetje

9Douglasspar

Kijk omhoog. Links naast je zie je enkele douglassparren. Deze indrukwekkende dennenbomen komen oorspronkelijk uit Amerika en kunnen daar wel 100 meter hoog worden. Hier in Nederland komt hij niet verder dan vijftig meter. Vanwege de lange rechte stammen wordt de boom veel geplant voor houtproductie. En dieren, bijvoorbeeld uilen, mogen er graag in schuilen.

Douglasspar
Douglasspar

10Landhuis Boekesteyn

Boeke is oudhollands voor beuk en beuken vind je hier volop. Het landhuis is rond 1720 gebouwd; oorspronkelijk stond aan beide kanten van het landhuis een bijgebouw: een koetshuis en een oranjerie. De opvallende toren is pas veel later toegevoegd. Het souterrain figureerde in de jaren 70 als de keuken van Saartje, de huishoudster van de burgemeester in de bekende tv-serie ‘Swiebertje’.

Hopelijk heb je genoten van deze wandeling!

Natuurmonumenten werkt hard aan het behoud van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. In de afgelopen jaren zijn duizenden struiken en bomen geplant, zichtassen hersteld, hekwerken en paden opgeknapt, waterpartijen uitgebaggerd en bijzondere elementen gerenoveerd. Dat kunnen we alleen dankzij de steun van onze leden, donateurs en vele enthousiaste vrijwilligers.

Help ons deze mooie buitenplaatsen voor de toekomst te bewaren:

Word lid van Natuurmonumenten

Landhuis Boekesteyn
Landhuis Boekesteyn
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.