Ga direct naar inhoud
Terug

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Waar: Boekesteyn

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen
4 uur 40
14 km

Over de route

Een majestueuze eik, een zevenarmige linde of een sprookjesachtige plataan; de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens deze speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld.

Wandel vanaf het startpunt terug naar de weg (Noordereinde). Sla voor de sloot rechtsaf en volg het wandelpad.

Waar kun je starten

Boekesteyn
Startpunt

Parkeerplaats Boekesteyn

Wat kom je onderweg tegen?

Eeuwenoude eik

1. Eeuwenoude eik

Imposante eik bij de houten schuur van Boekesteyn. De boom is omstreeks 1725 geplant als onderdeel van een dubbele eikenlaan, destijds nog in een strakke, formele tuinstijl. In het verlengde zie je nog zo’n knaap uit dit tijdperk.

Loop verder langs het landhuis Boekesteyn.

Rode reuzen
Rode reuzen

2. Rode reus

Forse beuk in de voortuin van Boekesteyn, geplant rond 1827. Oorspronkelijk stonden er vier van deze beuken voor het landhuis. Rode beuken waren destijds in de mode. Slechts 1 op de 100 beuken heeft van nature rood blad, waaronder deze. Het zijn geen geënte bomen, maar echte zaailingen.

Vervolg het pad langs het water. Steek het bruggetje over naar Schaep en Burgh. Wandel naar het landhuis en neem het pad naast de rechtergevel. Je passeert het Capitool. Neem het pad rechts. 

Johan van Galen Last

3. Dikste beuk

Hier staat de dikste groene beuk van Schaep en Burgh, ruim vier meter in omtrek. Deze is voor 1800 geplant en maakte onderdeel uit van een oude slingerlaan. De beuken eromheen zijn pas in de jaren 50 geplant, wat goed te zien is aan het verschil in omtrek.

Praktische informatie

  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

  • Café-restaurant Brambergen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda