Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - sporen

In het Buurserzand is het goed reeën spotten. Een beetje natuurliefhebber of natuurfotograaf kan er zijn hart ophalen. We delen in tien thema's informatie over deze bijzondere viervoeters met jullie. Af en toe laten reeën zich niet zien maar ze zijn er wel degelijk. Zoals iedereen laten ook reeën sporen na. Lees op deze pagina waar je op moet letten.

Boonsel

Wissels

Vaak zie je in natuurgebieden ‘flauwe’ paadjes van ongeveer 30 centimeter breed. Een ree maakt gebruikt vaak vaste routes, zo ontstaan de zogenaamde wildwissels.

Vraatsporen

Als de bovenkant van een stengel of tak rafelig of rommelig is, heb je waarschijnlijk met een vraatspoor te maken. Je kunt zien dat er een dier op heeft staan kauwen. Vraat aan jonge boompjes is te zien aan dichte vertakkingen aan de voet van deze boompjes.

Loopsporen of prenten

De hoefafdrukken van een ree zijn 3 tot 4 cm breed en 5 cm lang. Als een ree rent kan de afstand tussen de afdrukken bijna anderhalve meter zijn.

Veegsporen

In maart en april vegen de mannetjes, de reebokken, de bast van hun gewei. Ook schuurt de reebok met zijn nieuwe gewei langs takken en bomen. Hij laat zo zijn eigen geur achter en markeert zijn gebied.

Uitwerpselen

Reeënkeutels zijn klein, donker en hebben de vorm van een capsule.

Op pad met de boswachter

We gaan geregeld met reewilddeskundige Bas worm of een boswachter op pad. voor deze wandelingen kun je je aanmelden. altijd spannend, je weet nooit wat je tegenkomt. Hou de agenda en social media in de gaten. 

Fotografiehut Buurserzand op hotspot-plekken

Vanaf midden 2022 hebben we een fotografiehut in het Buurserzand staan. We plaatsen de hut daar waar in die periode veel reeën gespot worden. Vanaf deze plek kun je ongestoord reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Met deze mini-cursus in 10 thema's deelt de boswachter de tips met je. Waar let je op? Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn, het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel