De Onlanderij

Als vereniging met ruim 700.000 leden wil Natuurmonumenten niet alleen goed zorgen voor de Nederlandse natuur, maar er ook mensen bij betrekken. Daarom is Natuurmonumenten aan de rand van natuurgebied De Onlanden bij de stad Groningen met omwonenden aan het experimenteren met de boerderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde.

De Onlanderij

CORONA-UPDATE:

Vanwege het oplopende aantal besmettingen zijn er nieuwe maatregelen genomen door de Rijksoverheid. Helaas is daarom de horeca op De Onlanderij tijdelijk gesloten. Het horecaterras aan de voorkant van De Onlanderij is daarom niet toegankelijk voor bezoekers.

Wel is het mogelijk om ontbijt te laten bezorgen op zondag en om maaltijden te bestellen. Kijk op de website voor meer informatie.

De Onlanderij 

Sinds januari 2016 hebben Pieter en Manon Dijkema het horecagedeelte op de Onlanderij betrokken. Zij bieden naast een kopje koffie met ambachtelijk gebak of een heerlijke lunch ook de mogelijkheid om te komen vergaderen, workshops of een training te volgen op de unieke locatie die de Onlanderij te bieden heeft. Voor meer informatie hierover neem je contact op met [email protected]

De horeca op De Onlanderij is wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur. 

Spelen op het erf

Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak. 

Schuurtje van Boswachter Bart

Het 'Boswachter Bart' schuurtje is ingericht door vrijwilligers van Natuurmonumenten en is het startpunt voor excursies door De Onlanden. Er zijn allerlei vondsten te zien, deels uit De Onlanden. Er liggen veren en schedeltjes, een goede kaart om je op het gebied te oriënteren en je vindt er veel over de geschiedenis van de omgeving. Heb je zelf iets gevonden? Dan leggen we dat graag in het schuurtje van 'boswachter Bart'. Een waarneming gedaan? Zet het op het krijtbord, ook hangen hier schepnetjes om waterbeestjes te zoeken. Kortom, een levendige plek!

De openingstijden van het schuurtje van 'Boswachter Bart' zijn gelijk aan die van horeca op De Onlanderij. Van woensdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur. 

Moestuin

Natuurmonumenten heeft sinds 2015 een stuk grond in bruikleen gegeven aan omwonenden, verenigd in stichting De Onlanderij, voor een moestuin. Hier maken bewoners van de wijk gebruik van, maar ook de bewoners van de gezinskliniek De Borch. 

Activiteiten

 De komende tijd staan er bij De Onlanderij weer veel leuke activiteiten op de agenda.  Kijk snel in de activiteitenkalender! 

Ideeën of tips welkom!

Natuurmonumenten is en blijft in gesprek om mensen te betrekken bij de organische ontwikkelingen op de Madijk 1, die nadrukkelijk bottom-up plaatsvinden. Vanzelfsprekend toetsen wij alle initiatieven aan de kernwaarden van het gebied: rust en de ruimte voor de natuur. Heb je ook ideeën, tips of suggesties? Stuur een e-mail naar Hanne-Wil Kievitsbosch, E: [email protected]

Tom-tom informatie bezoekers De Onlanderij

Kom je per auto naar het informatiepunt en gebruik je een tom-tom? Voer dan NIET Madijk 1 in, maar Borchsingel Eelderwolde. Vanaf de Borchsingel staan er routebordjes naar het informatiepunt De Onlanderij. Als je Madijk 1 invoert, het daadwerkelijke adres van de De Onlanderij, dan kom je op een voor normale personenauto's onbegaanbaar zandpad terecht!

 

logo