Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Das neemt zijn intrek in De Onlanden

09 februari 2017 | Renée Nitters

Al eerder was het vermoeden dat er één of meerdere dassen De Onlanden als leefgebied hebben ontdekt. Om daar zekerheid over te krijgen, plaatste Natuurmonumenten een wildcamera. Binnen een paar dagen was het bingo! Een uit de kluiten gewassen das liep vol met zijn snuit de camera in.

Das neemt zijn intrek in De Onlanden

Boswachter Bart Zwiers is enthousiast: 'geweldig dat we de das als nieuwe bewoner van De Onlanden mogen verwelkomen. We hadden al eerder drie otterfamilies, nu de das, we zijn erg blij mee!' Deze das komt waarschijnlijk uit Drenthe en is op zoek naar een nieuw leefgebied. De Onlanden biedt de das genoeg voedsel zo vervolgt Zwiers en een plek om een burcht te bouwen. Het zo typerende kleinschalige landschap met houtwallen is op veel plekken in Nederland verdwenen, maar hier in De Onlanden niet. En dat is wat de das hier ook zo aantrekt'.

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

Pootprent

Het begon in januari met de ontdekking van een verse pootprent en daarna volgden al snel de camerabeelden. 'Hoeveel dassen er zitten weten we niet, maar we hopen natuurlijk dat er straks een heel dassengezin leeft, want dit is wel de periode om een gezinnetje te stichten', zo besluit Zwiers.

Ontdek De Onlanden

Ken je het natuurgebied De Onlanden nog niet (goed)? Op zondag 12 februari organiseert Natuurmonumenten een tweetal excursies in het gebied. 's Ochtends speciaal voor kinderen tot 10 jaar. 's Middags voor oudere kinderen en volwassenen. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten. De das zelf zul je overdag waarschijnlijk niet direct tegenkomen, maar misschien wel z'n sporen!

Video of “Geweldig dat we de das als bewoner mogen verwelkomen”

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo