Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vervolg landgoedherstel landgoed Dorth

21 november 2022 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten werkt op landgoed Dorth aan het herstel van de monumentale landgoedaanleg. Landgoed Dorth heeft namelijk nog landschapselementen uit vier perioden. Dat is best bijzonder. Lanen en strakke lijnen uit de formele aanleg en vijvers en romantische paadjes uit de landschapsstijl. De komende jaren gaat Natuurmonumenten op cruciale plaatsen aan het werk, zodat ook generaties na ons het landgoedkarakter blijven ervaren.  

laan Dorth

Vier tijdlagen herleven

De laatste jaren zijn de kenmerken van de vier verschillende landgoedstijlen door diverse oorzaken  vervaagd. Momenteel herstellen we vijverpartijen, laanstructuren, wandelpaden en groepen rododendrons. Een greep uit de werkzaamheden:

  • Wij verwijderen opslag en struiken die niet bij de landgoedaanleg horen, zodat de sfeer van het oude landgoed weer terugkomt
  • We herstellen oude doorkijkjes en maken ruimte rondom oude monumentale bomen, zodat ze de ruimte krijgen om door te groeien tot veteranenbomen
  • Op sommige plekken planten we nieuwe bomen en struiken aan in stijl van de landgoedaanleg
  • We schonen de randen langs de vijvers op voor een mooiere beleving van de waterpartijen
  • En we vernieuwen een stukje van de boslaan Lange Diek. Helaas zijn te veel van de laanbomen in slechte staat. Ingrijpen kon niet langer wachten. De Lange Diek is de tweede laan rechts vanaf de parkeerplaats. En ligt ongeveer in het verlengde van de laan die we vorig jaar hebben vernieuwd. 
bosvijver op Dorth 2008

Veiligheid voorop

Naast dit landgoedherstel hebben we in het kader van de veiligheid voor bezoekers ook veel bomen moeten verwijderen. Denk dan aan bomen die door droogte of aantasting door de letterzetter (een bastkever die naaldbomen aantast) zijn doodgegaan. We combineren deze werkzaamheden zodat we alles in een werkgang kunnen doen. Het voordeel hiervan is dat er maar één keer gewerkt hoeft te worden en één keer onrust is op het landgoed.

Meer info

We werken volgens FSC richtlijnen en beperken de overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum. Het kan echter voorkomen dat sommige paden tijdelijk worden afgesloten of minder toegankelijk zijn. Na afloop van het werk worden beschadigde paden uiteraard weer hersteld. Vragen? Mail ons op [email protected].

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink