Ga direct naar inhoud
Nieuws

Molen Het Noorden op Texel in de steigers

10 april 2019 | Jerome van Abbevé

Restauratie van molen Het Noorden op Texel is gestart. Natuurmonumenten verwacht dat de molenaars in het najaar de wieken weer trots kunnen laten draaien.

Molen Het Noorden

Je zult het al wel gezien hebben, Molen het Noorden op Texel staat in de steigers. Nadat in januari de subsidie van Provincie Noord-Holland, STIFT en Prins Bernhard Cultuurfonds is toegekend kon Natuurmonumenten en Stichting de Hollandsche molen met de restauratie van de molen van start. Afgelopen week is de molen uitgekleed en ingepakt met een tijdelijke regenjas. De wieken worden voorzien van nieuwe roeden, het molenlijf krijgt een nieuwe rietjas en de kap wordt weer recht op de molen gezet. Natuurmonumenten verwacht dat de molenaars in het najaar de wieken weer trots kunnen laten draaien.

Op Nationale Molendag (zaterdag 11 mei) is de molen op een wel heel bijzondere manier te bewonderen, omdat de rietkappen er af zijn, is het uitzicht fenomenaal. Je krijgt de kans om het naakte molenlichaam van dichtbij te bekijken. Met een beetje geluk is de rietdekker net begonnen en is vers riet zichtbaar. Zowel molenaar als boswachter van Natuurmonumenten is aanwezig om alles te vertellen over de molen en de bijzondere plek waar hij staat. Er is een beperkt aantal plekken, dus wees er snel bij. Kijk op www.nm.nl/indesteigers of www.nm.nl/agenda-texel

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé