Ga direct naar inhoud
Nieuws

Van agrarische grond naar beschermd natuurgebied

17 september 2019 | Tamara Overbeek

Tienhoven is sinds kort een landgoed rijker; De eigenaren van landgoed Dwarsdijkerveld gaven de agrarische bestemming van hun 2,3 hectare grond op en beheren het nu als Natura 2000 gebied. “Er zat een agrarische bestemming op onze grond, maar we hadden geen intentie om een boerenbedrijf te beginnen. We zijn hier juist komen wonen vanwege de fraaie natuur. Koos heeft altijd nevenfuncties gehad in de natuurontwikkeling en de ontwikkeling van een eigen landgoed is altijd een wens van ons geweest. Ons landgoed van 6,7 hectare is gerangschikt onder de Natuurschoonwet (NSW). Je moet dus wel zorgen dat er natuurschoon is, maar dat vonden we geen probleem”, vertelt familie van der Wal.

Opening landgoed Dwarsdijkerveld

Hulp van Natuurmonumenten en provincie Utrecht

Om aan de minimumeisen van een officieel NSW-landgoed te voldoen, kwam de familie 1,6 hectare te kort. Koos van der Wal: “Natuurmonumenten heeft zich toen ingespannen om ons te helpen met het aankopen van de grond, en de provincie heeft ervoor gezorgd dat de grond zo is ingericht dat het voldoet aan de eisen voor Natura 2000 . In ruil daarvoor zou ik de agrarische bestemming op deze grond opgeven, zodat het waterpeil omhoog kon en er natuur ontwikkeld kon worden die past bij de typische natuur hier. Het beheer is nu aan ons. In totaal is er op deze manier 3,2 hectare extra landbouwgrond omgezet in natuur.”

Opening

Op donderdag 12 september hebben afgevaardigden van de provincie Utrecht en Natuurmonumenten, samen met familie van der Wal het landgoed officieel geopend door het onthullen van een nieuw informatiebord langs het Vredevoetpad.

Natura 2000

Landgoed Dwarsdijkerveld ligt midden in de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven; een gebied waar de provincie vorig jaar grootschalige herstelwerkzaamheden aan de natuur heeft afgerond en dat nu wordt beheerd door Natuurmonumenten. Deze polder is onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen. Dat is een uniek natuurgebied dat onderdeel is van Natura 2000; een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

Bewonder het landgoed te voet

Wilt u de natuur van landgoed Dwarsdijkerveld van dichtbij bekijken? Maak dan een wandeling over het Vredevoetpad. Een wandeling van 7 km lang die start bij Museum Vredegoed, Heuvellaan 7 in Tienhoven.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek