Ga direct naar inhoud
Erfgoed ontdekken

Ontdek Fort Waver-Amstel

Ontdek Fort Waver-Amstel

Waar

Fort Waver-Amstel

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 10,00
  • Ledenprijs: € 7,00
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: € 5,00
  • Ledenprijs: € 3,50
Activiteit

Ontdek Fort Waver-Amstel

Op Fort Waver-Amstel staat de tijd stil

Stap regelrecht de geschiedenis in op Fort Waver-Amstel. Op deze bijzondere plek lijkt de tijd stil te staan. Onder deskundige begeleiding van een fortengids krijg je de kans om dit fort, dat normaal gesloten is, van dichterbij te bekijken.

Oude elementen

Veel elementen van vroeger zijn bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, elektrakasten en een oude keuken. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Buiten heb je een weids uitzicht over het open linielandschap met de schootsvelden en houten huizen en tuur je kilometers voor je uit. Het fort is de enige verhoging in de vlakke polder. Als je goed kijkt zie je zelfs de skyline van Amsterdam.

UNESCO Werelderfgoed

Fort Waver-Amstel (1911) is onderdeel van de Stelling van Amsterdam; de 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Omdat deze waterlinie van internationale betekenis is, werd de Stelling van Amsterdam in 1996 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In 2021 is het werelderfgoed uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze status is nóg een reden om, samen met een ervaren fortengids, op pad te gaan op deze bijzondere combinatie tussen cultuurhistorie en natuur op steenworp afstand van Amsterdam. 

IJsvogel en lepelaar

Fort Waver-Amstel ligt tegen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek aan. Vanwege deze mooie ligging zijn er, met een beetje geluk, ook verschillende dieren te zien. In de gracht langs het fort zoeken de ijsvogel en zilverreiger vaak hun eten. En kijk ook eens omhoog: wie weet vliegt er een lepelaar over. 

 

Handige informatie

  • Bij minimaal 4 verkochte kaarten gaat de rondleiding door. Bij minder deelnemers annuleert Natuurmonumenten de rondleiding en krijgt u uw geld terug.
  • Fort Waver Amstel vind je aan de Waverdijk 19 in Waverveen. Voor zover wij weten staat dit adres in alle navigatiesystemen. Lukt dit niet? Dan vind je het adres altijd via Google Maps.
  • In het fort is het meestal een stuk kouder dan buiten. Houd hier rekening mee en neem een extra trui of jas mee
  • Neem (waterdichte) wandelschoenen of laarzen mee.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid