Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Open Monumentendag Fort Waver-Amstel

Open Monumentendag Fort Waver-Amstel

Waar

Fort Waver-Amstel

Vertrekpunt

Fort Waver-Amstel

Waverdijk 193646 AS Waverveen

Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
  • Gratis
Activiteit

Open Monumentendag Fort Waver-Amstel

Fort Waver-Amstel is slechts enkele keren per jaar toegankelijk voor het publiek. Op 15 september, tijdens Open Monumentendag, opent Natuurmonumenten van 11:00 tot 16:00 uur de poorten en nemen deskundige gidsen je mee voor een rondleiding. De rondleidingen worden doorlopend gegeven.

Geschiedenis bewaard gebleven

Dit fort op steenworp afstand van Amsterdam biedt een bijzondere combinatie van natuur en geschiedenis. Alle elementen van vroeger zijn bewaard gebleven. In het gebouw zie je oude wasruimten, toiletten en elektrakasten. Ook het waterreservoir, waterpomp en de sanitaire voorzieningen liggen er nog precies zo bij als vroeger. Buiten heb je een weids uitzicht over het vlakke polderlandschap en tuur je kilometers voor je uit. Als je goed kijkt zie je zelfs de skyline van Amsterdam.

Genieten op het terras

Tijdens Open Monumentendag kunt u genieten van het prachtige uitzicht en de rust onder het genot van een hapje en een drankje. Yves Krimpenfort, ondernemer op het fort, serveert op deze dag op zijn terras onder meer koffie/thee met appeltaart, pitabroodjes met pulled pork, frisdranken en wijn.

Vleermuizen en lepelaars

Fort Waver-Amstel ligt tegen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek aan. Vanwege deze mooie ligging zijn er, met een beetje geluk, ook verschillende dieren te zien. In de gracht langs het fort zoeken de ijsvogel en zilverreiger vaak hun eten. Heel soms vliegt er een lepelaar vanuit Botshol over het fort. In de winter wordt een deel van het fort door vleermuizen gebruikt als slaapplek. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. De gids vertelt je er graag van alles over.

Fort Waver Amstel

Fort Waver-Amstel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is de 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Tussen 1886 en 1911 is Fort Waver-Amstel gebouwd. Het oorspronkelijke interieur uit begin 20e eeuw is goed bewaard gebleven. Het fort is de enige verhoging in het open, vlakke polderlandschap. Alleen hier vind je nog enige opgaande begroeïng.

Handige informatie

  • Fort Waver Amstel vind je aan de Waverdijk 19 in Waverveen. Voor zover wij weten staat dit adres in alle navigatiesystemen. Lukt dit niet? Dan vind je het adres altijd via Google Maps
  • Tijdens Open Monumentendag is een bezoek aan het fort gratis
  • In het fort is het meestal een stuk kouder dan buiten. Houd hier rekening mee en neem een extra trui of jas mee
  • Neem (waterdichte) wandelschoenen of laarzen mee
logo