Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Eerde in 2020

Landgoed Eerde is met haar kasteel, parkbos en coulissenlandschap een lust voor het oog. Maar het landgoed vertoont slijtage: in de statige lanen zijn gaten gevallen, de oorspronkelijke lijnen in de tuinontwerpen zijn vervaagd en zichtassen zijn verdwenen. Om te zorgen dat Eerde haar bijzondere uitstraling behoudt, is er nu werk aan de winkel.

Eerde 2020

Grandeur van Eerde herstellen

Veel bouwwerken hebben restauratie nodig en het parkbos en de houtwallen zijn toe aan groot onderhoud. Ook de natuur staat onder druk. Er ligt een uitdaging om de landbouw op het landgoed duurzamer te maken. En veel meer mensen zouden de kans moeten krijgen landgoed Eerde te ontdekken. Dit alles is een enorme opgave. Daarom heeft Natuurmonumenten een goed doortimmerd 10-jarenplan gemaakt om de oude grandeur van het landgoed te herstellen: Eerde 2020. Hierbij werken we aan vier doelen:

Het cultuurhistorisch hart klopt weer

Het kasteel gaat weer als het kloppende hart van het landgoed fungeren. Unieke landgoedelementen zoals de lanen, zichtassen en tuinontwerpen krijgen een ingrijpende opknapbeurt. Het kasteel en haar bijzondere interieur vragen om restauratie. De gebouwen rondom het kasteel worden gerenoveerd en krijgen nieuwe functies. Al met al krijgt het landgoed haar oude allure hiermee terug.

Soortenrijkdom en legendarisch landschap

Het bijzondere historische landschap van Eerde vertoont slijtage. Landschapselementen verdwijnen langzaam: bomenrijen worden minder herkenbaar en heideveldjes groeien dicht. Natuurmonumenten wil dit unieke landschap behouden en de landschapstypes weer duidelijk herkenbaar maken. Daarnaast werken we aan de verbetering van het leefgebied van bedreigde dieren en planten en pakken we de verdroging op het landgoed aan.

Lang leve de landbouw

Boeren in een kleinschalig landschap is niet eenvoudig, maar Natuurmonumenten werkt samen met de pachters aan een duurzame combinatie van landbouw en natuur. De Meulenhorst is hier een prachtig voorbeeld van. Via het project Echt Overijssel werken allerlei partijen samen aan een duurzaam beheerd Vechtdal met eigen streekproducten.

Buitengewoon beleven

Met andere natuurorganisaties, landgoedeigenaren, gemeenten en het waterschap werken we aan een recreatieplan. Daarbij staan we voor behoud en herstel van karakteristieke historische zandwegen. Maar we gaan ook eigentijdse multimediale toepassingen benutten, zoals een virtuele rondleiding door het kasteel.

Eerde 2020

Voortgang

Met 50 deelprojecten en vele samenwerkingsverbanden kun je bij Eerde 2020 wel spreken van een omvangrijk herstelprogramma. In de afgelopen jaren zijn al flink wat resultaten geboekt.

Lees meer over de voortgang

Meer weten?

Lees de projectbrochure.

Volg ons op onze Facebook Salland - Eerde.

logo