Ga direct naar inhoud

Kasteel Eerde in de steigers

Kasteel Eerde bij het Overijsselse Ommen ademt de sfeer van de vroege achttiende eeuw. De afgelopen jaren stond het kasteel in de steigers en is grondig gerestaureerd. Zo kan in de toekomst ook iedereen genieten van de adellijke grandeur.

Restauratie Kasteel Eerde

De allure van kasteel Eerde voel je zodra je binnenkomt. Wat een weelde, wat een verfijning. De buitenkant en het interieur ademen de sfeer van begin achttiende eeuw, toen de adellijke Johan Werner van Pallandt het kasteel liet bouwen en er de tuinen omheen liet aanleggen.

Kasteel in de steigers

Kasteel Eerde is al jaren in gebruik als school. Maar inmiddels volgen de leerlingen hun lessen in een nieuw gebouw op het landgoed. Alleen de eerste etage (administratie en vergaderruimte) en de kelder (kantine) worden ook nog door de school gebruikt. Maar de buitenkant en de bel-etage van het kasteel hebben wij kunnen renoveren. En dat was nodig!

Het kasteel werd al eerder gerenoveerd, ook lang geleden. Daar houden we rekening mee, want juist al die verschillende tijdslijnen vertellen de geschiedenis van dit gebouw. Met hulp van vakmensen is al het fraai bewerkte hout, de wandbedekkingen, parketvloeren, plafonds en de schouw aangepakt. Deze investeringen moeten we doen, anders gaat het interieur van kasteel Eerde verloren. De restauratie is nu grotendeels klaar. Wil je zien hoe het geworden is? Ga dan mee met een van onze kasteelexcursies.

Bekijk de agenda van onze monumenten die tijdens de restauratie geopend zijn.

Eerde 2020

Niet alleen het kasteel zelf stond in de steigers, ook op het landgoed verzetten we werk. Zo knappen we omliggende boerderijen op, herstellen houtwallen en verbeteren fiets- en wandelpaden.

In totaal werken we tot 2020 ruim 50 verschillende projecten af. Dit mede dankzij forse steun van Provincie Overijssel, gemeente Ommen en de Nationale Postcode Loterij. Ook het Prins Bernard Cultuurfonds helpt mee. En natuurlijk onze leden. Ben jij al lid?

Wegens restauratie geopend

De geur van natte lak. Het geknisper van zaagsel onder je voeten. De vaardige handen van een timmerman. Dat is Natuurmonumenten in de steigers. Kom je ook kijken hoe we aan het werk zijn? We vertellen je graag wat we doen en hoe mooi het wordt.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid