Ga direct naar inhoud

Vlinders op Marker Wadden

Is het warmer dan 17 graden? Is er weinig wind? En is het tussen half mei en half september? Als het antwoord op deze vragen 'ja' is, dan is de kans groot dat je op Marker Wadden prachtige vlinders spot. In samenwerking met de Vlinderstichting zijn er op het het haveneiland twee korte vlindertrajecten aangelegd. Help je mee met het onderzoek naar de vlinderstand op Marker Wadden?

Vlinderroute Marker Wadden koolwitje

Onderzoek naar de vlinderstand op Marker Wadden

In samenwerking met de Vlinderstichting zijn er op Marker Wadden twee korte vlindertrajecten aangelegd. Elk traject is ongeveer 500 meter lang. Beide trajecten zijn opgenomen in de Vlinderroute, die hier kunt bekijken en downloaden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één traject te lopen en verder jouw eigen route te bepalen. 

De vlindertrajecten worden regelmatig door onderzoekers gelopen. Maar niet alleen de onderzoekers monitoren de vlinderstand, ook jij kunt helpen! Download de app Butterfly Count en geef jouw waarnemingen door.

Geef waarnemingen door via de app 

Om waarnemingen door te geven heb je de app Butterfly Count nodig: 

Download de app voor Android

Download de app voor Apple

Via de app geef je gedurende 15 minuten wandelen door welke vlinders je hebt waargenomen. Het traject heeft een paaltje aan de start en aan het einde, ertussen staan kleinere paaltjes. Ben je al binnen 15 minuten aan het einde? Loop dan nog een klein stukje terug, zodat je de 15 minuten af kunt maken. Doe je mee via de app? Dan draag je actief bij aan het vlinderonderzoek op Marker Wadden. Dankjewel!

De vlinderroute op Marker Wadden

Marker Wadden is niet alleen een paradijs voor vogels en vissen, maar ook voor vlinders! Trekvlinders, zwervers en zelfs plaatsgebonden vlinders: ze zijn op Marker Wadden in steeds grotere aantallen te vinden. Beide vlindertrajecten zijn opgenomen in de Vlinderroute. Deze wandelroute is ongeveer 4,2 km lang en komt niet alleen langs de vlindertrajecten, maar ook langs vogelkijkhut de Lepelaar en langs de washovers vlakbij het Noordstrand. 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Haven Marker Wadden