Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tip van de boswachter: haal je kerstdiner bij de boer in Midden-Delfland

17 december 2020 | Natascha Hokke

Een gouden tip voor deze kerst? Verzamel boodschappen bij boeren in de omgeving. Scoor de mooiste streekproducten bij de boerenbedrijven rondom Rotterdam en bereid ’s avonds met elkaar een sterrenmaaltijd!

Werken in de boerenmoestuin

Maak kerst bijzonder met producten uit de buurt

Natascha Hokke is boswachter bij Natuurmonumenten op het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland: “De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus liegen er niet om. Kerst 2020 wordt sober. Hoe mooi is het om te kiezen voor producten van boeren uit de buurt? Niet alleen bereid je hiermee een heerlijk gerecht – afhankelijk van je eigen kookkunsten uiteraard - , tegelijkertijd draag je bij aan de boerenbedrijven in de directe omgeving en aan het polderlandschap waar je doorheen wandelt of fietst.”

Farmshop Bavette in Maasland

Farmshop Bavette in Maasland

Bewuste boodschappen = mooi landschap om de hoek

Het landschap van Midden-Delfland wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten én dagelijks beheren. Boswachter Natascha vertelt: “De boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten kunnen niet alles zelf maaien en we hebben zelf geen koeien. Op deze manier werken we samen aan meer natuur in het boerenland. In het voorjaar zie je hier bloemen, bijen en vogels. Maar dit kun je niet volhouden zonder toekomstbestendig boerenbedrijf. Vandaar dat ik graag een deel van mijn boodschappen bij hen koop.”

Tussen Rotterdam, Delft en Den Haag vind je veel boerderijen met huisverkoop. Door een deel van je boodschappen te doen bij de boer of in de supermarkt voor biologische producten te kiezen, zorg jij met de keuze op je bord voor een mooi landschap om de hoek. Omdat het hierbij levensmiddelen betreft, zijn veel van deze boerderijwinkels open tijdens de recente lockdown. “Het voelt overbodig om te zeggen, maar kijk per locatie goed wat de regels rondom het coronavirus zijn en houd je hier aan”, vult de boswachter van Natuurmonumenten aan.

Boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff en boswachter Natascha Hokke

Boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff en boswachter Natascha Hokke

Kerstdinerfietsen bij Fietsen voor m’n eten

Om het boodschappen doen leuker en gemakkelijker te maken, biedt PUUUR Midden-Delfland en Fietsen voor m’n eten deze maand een gratis kerstdinerfietsroute aan. Deze route leid je langs kleine lokale winkels met streekproducten. Op deze manier verzamel je de mooiste, lokale ingrediënten voor jouw kerstdiner. Kijk voor meer informatie en de route op de website van PUUUR Midden-Delfland!

“Met deze temperaturen moet je wel gehard zijn om op die fiets te stappen. Maar hey, des te lekkerder smaakt die kop warme soep tijdens het voorgerecht”, lacht boswachter Natascha. Zelf is ze ook aardig gehard, want deze boswachter fietst heel Midden-Delfland door op de fiets, in de zomer én winter.

Ben je niet in de gelegenheid om boodschappen op locatie te doen? Via Rechtstreex bestel je de producten online en haal je ze af bij een punt bij jou in de buurt.

grutto

In het voorjaar zie je weidevogels zoals de grutto in de polders

Doe boodschappen bij de boer!

Een greep uit de boeren waar je zeker langs moet gaan:

Hoeve Biesland

Voor een volle boodschappentas ga je langs bij boer Jan Duijndam van Hoeve Biesland. In de boerderijwinkel verkopen ze alle ingrediënten voor een culinair maal. Rauwe melk mag je zelf tappen uit de melktank!

Hoeve Ackerdijk

De koeien van boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg lopen tevreden door de wei, waar ook grutto’s en tureluurs in het voorjaar hun kuikens grootbrengen. Dat wetende smaakt dat stukje kaas nog lekkerder! Echte boerenzuivel is te koop bij Boerderij Zuivel Delft. Of kijk hier voor de informatie over een biologisch vleespakket.

Hoeve Rust-hoff

Wil je graag vlees eten tijdens het kerstdiner? Deze dieren bij boer Jeroen van der Kooij hebben een goed leven gehad. Bestel een vleespakket en maak hier bijvoorbeeld zelf een gourmetschotel van. Check zijn website voor meer informatie.

Boerderij Landlust

Biologisch boer Roel van Buuren boert op boerderij Landlust, waar de oudste delen uit 1670 stammen! Hij heeft Jersey-koeien, kippen en schapen. In de boerderijwinkel vind je rauwe Jersey-melk, Graaseieren, GraasKaas en Jerseyvlees. Kijk hier voor informatie en openingstijden.

Boerderij het Lansingerland

In de boerderijwinkel van boerderij Het Lansingerland van Peter Gille koop je niet alleen je biologische producten, maar score je ook een lekkere organic wijn of bier voor bíj dat sterrengerecht.

Hoeve Bouwlust

In de streekwinkel van kringloopboer Peter de Vette van Hoeve Bouwlust vind je een breed scala aan groente, fruit, zuivel én kerstcadeaus. Kijk op de website voor informatie en openingstijden.

Restaurant Bavette

Heb je geen zin om te koken? Je kunt je kerstdiner ook bestellen bij boer Paul Sonneveld van Restaurant Bavette. “Als je hier je producten haalt, kan je kerstdiner niet mislukken!”, zegt de boswachter met een knipoog.

Uniek kerstcadeau?

En, zoek je nu nog een uniek kerstcadeau? Of wil je zelf meer betrokken zijn bij het boerenbedrijf? Voor 50 euro per jaar adopteer je een koe bij boer Dirk Gravesteyn in Oude Leede. Zo zorgen we samen voor een levend boerenland!

Adopteer een koe bij boer Dirk Gravesteyn

Adopteer een koe bij boer Dirk Gravesteyn

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter