Ga direct naar inhoud

Boerenlandroutes rondom Rotterdam

De beweging 'Rotterdam de boer op!' wil ervoor zorgen dat Rotterdammers de weg naar het platteland weer weten te vinden. Hoe kan je het boerenland rondom de stad beter ontdekken dan op de fiets? Hieronder tippen we de leukste routes. Neem je fietstas of -mand mee voor lokale en natuurinclusieve boodschappen onderweg.

Rotterdams platteland - skyline Rotterdam

Boerenfietsroute door Midden-Delfland

In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Hier vind je boerenland waar veel voedsel wordt geproduceerd. Aan de noordrand van Rotterdam wandel of fiets je door oer-Hollandse weides en polders. Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders en natuurgebieden die elk hun eigen bijzondere verhaal hebben. Fiets je even door? Dan kom je in Midden-Delfland.

Deze boerenfietsroute brengt je door een landschap vol weilanden, boerderijen, koeien en andere dieren. Wat zie jij in het landschap? Welke vogels hoor je? Boer en boswachter vertellen je over de natuur in het boerenland, uitdagingen en wat jij kunt doen. Neem voor de zekerheid wat contant geld mee, misschien kom je langs een boerenstalletje met heerlijke verse en lokale producten.

Kijk hier voor de boerenfietsroute door Midden-Delfland

Kijk hier voor de boerenfietsroute tussen Rotterdam en Berkel en Rodenrijs

Trekker tussen margriet

Ontdek het eeuwenoude boerenland rondom Rotterdam

Ontdek het Buijtenland van Rhoon: fiets de Buijtenroute!

Ten zuiden van Rotterdam ligt het Buijtenland van Rhoon. Een uniek, cultuurhistorisch polderlandschap dat een oase van rust is op steenworp afstand van de stad. Boeren schakelen over naar een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur.

Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon produceert groenten en fruit van het seizoen, vlees en zuivel en uiteenlopende granen. Zo wordt er met Rhoons graan karakteristiek bier gebrouwen door de Vaanbrouwers, bakt Bakkerij Das Brot uit Rotterdam stoer brood met emmertarwe, spelt en zomertarwe. En maakt CiderCider smaakvolle sappen en cider van appels uit Rhoon.

De Buijtenroute (22,5 km) neemt je mee langs deze boeren. Via audiofragmenten hoor je hun bijzondere verhalen. Bij de Buytenhof of bij Abel restaurant kun je vooraf een rugzak vol lekkers ophalen, inclusief een routekaart.

Kijk hier voor alle informatie over de Buijtenroute.

Buijtenland van Rhoon

Fiets de Buijtenroute door het Buijtenland van Rhoon

De Polderpadroutes

Nergens zie je het contrast natuur / stad zo goed als op het Rotterdams platteland! Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de imposante skyline van onze havenstad. De fietsroute Polderpad – van Rotte tot Schie start bij Rotterdam CS en neemt je mee richting de polders aan de noordrand van de stad.

Het Polderpad is een nieuw fietspad van Rotte tot Schie en verbindt de stadsparken met de polders op het Rotterdams platteland. En, wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn? Kijk hier voor alle routes!

Groene Halte Rodenrijs ligt pal aan het Polderpad

Polderpad door de Zuidpolder op het Rotterdams platteland

Rotterdam de boer op!

Rondom Rotterdam is verrassend veel boerenland waar voedsel wordt geproduceerd. Elke streek heeft - afhankelijk van de grondsoort - zijn eigen specialisatie en producten. Je kunt dus een aardig winkelmandje vullen met producten van dichtbij. Als meer Rotterdammers hun voedsel halen van het eigen platteland, kunnen boeren rond Rotterdam produceren met meer zorg voor natuur en landschap. Daarom stroopt Natuurmonumenten sinds maart 2021 samen met meer dan 20 partners - dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij - de mouwen op in het project ‘Rotterdam de boer op!’.

Wil je meer weten over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl voor tips en inspirerende verhalen uit de landbouw, horeca en retail.