Ga direct naar inhoud

Boer en boswachter in gesprek

Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen!

Polder Noord-Kethel bij Rotterdam

De samenwerking tussen boer en boswachter verloopt vaak wel, maar niet altijd even soepel. Wanneer boswachter en boer elkaar beter leren kennen, hebben ze ook meer oog voor elkaars belangen, zoals het runnen van een gezond bedrijf en het verhogen van natuur in het boerenland.

Dat is hard nodig. De biodiversiteit in het landelijk gebied holt achteruit. Een toekomstbestendig boerenbedrijf runnen, is een hele uitdaging. Alleen met de inzet van heel veel boeren, consumenten en andere betrokkenen kunnen we het tij keren. In Midden-Delfland liggen er kansen om de omstandigheden voor de natuur én voor de boer te verbeteren.

Boer en boswachter zetten alles op alles. Maar zij kunnen dit niet zonder jou, de consument.

De interviews: Boer en boswachter in gesprek

Lees hieronder de gesprekken tussen boer en boswachter terug!

  1. Jerseys en kippen werken samen op Boerderij Landlust
  2. Van leraar naar achtste generatie boer bij Hoeve Ackerdijk
  3. Holistisch boeren bij Hoeve Biesland
  4. Albert Boersen boert met 200 Herenboeren
  5. Samenwerken met de natuur bij Hoeve Rust-hoff
  6. Flexwerken bij boer Dirk Gravesteyn in Oude Leede
  7. Van farm-to-table bij boer Paul Sonneveld van Restaurant Bavette in Maasland

Of kijk hier naar het digitale drieluik ‘Boer, natuur en consument’.

Koe

Boer en boswachter werken samen op het Rotterdams platteland & Midden-Delfland

Dit kunnen we niet zonder jou, de consument

Alles hangt met elkaar samen. Eerlijk voedsel zorgt voor een levend boerenland, en andersom. Tussen Rotterdam en Den Haag, in Midden-Delfland, werken we aan de terugkeer van verdwenen vogels, vlinders en bloemen in de wei. Boer en boswachter zetten alles op alles. Natuur en landbouw gaan hier samen. Maar zij kunnen dit niet zonder jou, de consument.

Wat kun jij doen?

Een levend boerenland zorgt voor eten, maar ook een plek waar je eindeloos kunt struinen en ontstressen van alle hectiek. Als je in de stad woont en werkt, vergeet je soms dat je met jouw keuzes op je bord invloed hebt op het Hollandse landschap. Die heb je wel degelijk en waarschijnlijk meer dan je denkt! Hoe?

Gezin in bloementuin Belevenisboerderij Schieveen

Gezin in de bloementuin van Belevenisboerderij Schieveen

Rotterdam de boer op!

Kijk hier voor meer informatie over het onlangs gestarte 'Rotterdam de boer op!'. In dit droomproject werkt een coalitie van meer dan 20 partijen - dankzij een bijdrage van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij - samen aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren.

LIFE All4biodiversity: verdienmodellen voor de natuur

Boswachters van Natuurmonumenten en boeren in Midden-Delfland werken mee in het nieuwe programma 'All4biodiversity'. Hierin werken vijf provincies, twee ministeries, natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel samen om de biodiversiteit van Natura2000-gebieden te verhogen en sluitende verdienmodellen te ontwikkelen. De provincie Zuid-Holland leidt het programma dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.

Life en Natura 2000

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid