Ga direct naar inhoud
Nieuws

Visarenden cirkelen boven Naardermeer

18 september 2019 | Angelique Aerts

De laatste weken vliegen er weer minstens 2, soms zelfs 3 visarenden boven het Naardermeer. Prachtige roofvogels die hier een tijdje blijven hangen voordat ze verder trekken naar het zuiden, richting Afrika. Als je deze imposante arend met eigen ogen wil bewonderen is dit je kans!

visarend

Duitse visarend op bezoek

Als de visarenden nog in het nest zitten worden ze vaak geringd. 'Afgelopen week slaagde onze vrijwilliger Carolien Bos erin om één van de visarenden te fotograferen, waardoor we de ring om de poot konden aflezen. De zwarte ring met de code B1M7 bleek te horen bij een jonge visarend die in Duitsland geringd is. Eind augustus was dit exemplaar ook al een paar keer gezien bij Muiden,' vertelt boswachter Hanne Tersmette. 'De andere twee exemplaren komen waarschijnlijk ook uit Duitsland of uit Scandinavië. Ze komen hier op krachten voordat ze verder trekken naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden, richting Afrika.'

Naardermeer paradijs voor visarend

Het Naardermeer is in trek bij visarenden. Elk jaar, vanaf half augustus, krijgen we ze hier wel op bezoek. Door de goede waterkwaliteit van het Naardermeer vinden ze hier volop vis. De meeste vogels blijven een paar dagen hangen, sommigen wat langer. Eigenlijk heb je tussen augustus en oktober elke dag wel kans op visarenden in het Naardermeer, maar het blijft geweldig om ze te spotten,' aldus een enthousiaste boswachter.

Broeden doen de vogels nog niet in het Naardermeer. 'In Duitsland broeden ze vaak op hoogspanningsmasten. Daarom hebben we al in 2005 jaar twee nesten op 34 en 38 meter hoogte geplaatst om ze tot broeden aan te zetten. De visarenden hebben daar echter geen gebruik van gemaakt. In 2016 meldde Staatsbosbeheer het eerste broedgeval sinds tijden van de visarend in Nederland, in de Biesbosch. Sindsdien is de visarend daar elk jaar tot broeden gekomen. Het is een kwestie van tijd dat ze het Naardermeer als broedgebied gaan gebruiken,' vermoed Hanne.

Spectaculaire jacht

De jacht van de visarend is spectaculair om te zien. Net als de torenvalk bidt de visarend - in dit geval boven het water - om zijn prooi op te sporen. Wanneer de vogel een vis in het zicht heeft, maakt hij een duikvlucht en pakt met zijn klauwen de vis uit het water. Onder de poten heeft hij kleine stekels zodat de prooi niet wegglipt. In het Naardermeer staan vooral rietvoorn en baars op het menu, maar zelfs een kleine snoek kan de pineut zijn.

Visarend zien?

Vanaf verschillende uitzichtpunten langs de wandelroutes bij en rondom het Naardermeer heb je kans om de visarend te zien vliegen. Met name uitkijkpunt de Muggenbult is een hele goede plek om de visarend jagend waar te nemen. 'Het kan je gebeuren dat een visarend op enkele tientallen meters recht over je heen vliegt, soms zelfs met een vis in zijn klauwen! 'sluit Hanne enthousiast af. De vogels is goed te herkennen aan zijn witte onderkant en geknikte vleugels.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts