Enquête gebruik spoorwegovergangen landgoed Nijenburg

De spoorwegovergangen van landgoed Nijenburg dreigen te worden gesloten. Je kunt dan niet meer van de Stetlaan en het Overbos oversteken naar het Heilooërbos en de Westerweg, het landgoed wordt in tweeën gehakt.
Natuurmonumenten wil spoorwegovergangen houden voor wandelaars en fietsers.

Nijenburg zondsondergang

--De enquête stond open tot 14 december en is nu gesloten. We hebben 669 reacties gekregen. We danken alle mensen die gereageerd hebben voor hun moeite en betrokkenheid. De resultaten nemen we mee in de komende gesprekken met ProRail en de gemeente.--

Landgoed Nijenburg is een bijzonder landgoed vlakbij Alkmaar waar je kunt wandelen en fietsen. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met de parktuinen. Daaromheen ligt het parkbos. Met het Heilooërbos, het Overbos en de boerderijen met weilanden aan weerszijden vormt dit het Landgoed Nijenburg. Natuurmonumenten is de trotse beheerder van het landgoed. 

Als je de situatie goed kent, kun je direct naar de enquête gaan: klik hier .

Groot landgoed over het spoor: van Oosterzijpolder tot Baafjespolder

Op het landgoed zijn verschillende wandelingen uitgezet die je door een gebied voeren met een rijke historie. Een heerlijk gebied om een frisse neus te halen. Om een wandeling te maken over het hele landgoed moet je het spoor, dat dwars door het bos loopt, oversteken. De drie spoorovergangen op landgoed Nijenburg zijn allen onbewaakt.
Het kabinet wil dat eind 2023 alle nog onbewaakte spoorwegovergangen opgeheven of beveiligd zijn, hiervoor is 25 miljoen uitgetrokken. ProRail moet deze taak uitvoeren en onderzoekt welke mogelijkheden er in het gebied van landgoed Nijenburg zijn.

De goedkoopste oplossing is om de drie spoorwegovergangen op het landgoed te sluiten en aan de westzijde van het landgoed een nieuwe toegangsweg aan te leggen naar de boerderijen Cranenbroek en Noordwest. Het effect daarvan zou zijn dat het landgoed (rijksmonument) in tweeën wordt gesplitst en waarbij alleen nog via de openbare weg in de bebouwde kom (Belieslaan-Kerkelaan) een verbinding is tussen de delen.

Wel of niet het spoor over?

Natuurmonumenten is uiteraard groot voorstander van veilige spoorovergangen, maar wil ook dat het hele gebied goed toegankelijk blijft voor haar bezoekers. Wat betekent sluiting voor wandelaars, fietsers en hardlopers? De overgangen worden ook ’s nachts veel gebruikt als wildpassage. Waarschijnlijk is ProRail bereid om één wandeltunnel te financieren. Maar er zijn nog twee spoorovergangen, wat gebeurt daar dan mee? Op die vraag zoekt Natuurmonumenten ook nog een antwoord. Om beslagen ten ijs te komen in het overleg met ProRail en de gemeente heeft Natuurmonumenten input nodig van bezoekers van het gebied. Daarvoor houden we een enquête.

De huidige drie spoorwegovergangen zijn:

  • OVERGANG STETLAAN is de drukste overgang voor wandelaars en fietsers en ligt midden op het landgoed. Deze overgang is de enige waar je zonder het bos te verlaten naar de andere kant van het spoor kan. De overgang maakt deel uit van de oost-westlijnen van het landgoed.
  • OVERGANG NOORD-WEST (achter kwekerij Meijer aan de Westerweg) wordt veel door wandelaars gebruikt en bewoners en bedrijfsverkeer van de boerderij en huurders van het paardenpension.
  • OVERGANG CRANENBROEK wordt alleen gebruikt door bewoners en bedrijfsverkeer van de boerderij Cranenbroek.
kaart landgoed Nijenburg

kaart van landgoed Nijenburg

Deze enquête wordt gehouden door de Ledencommissie Noord-Holland van Natuurmonumenten in samenwerking met de boswachters. De resultaten worden gebruikt om ons standpunt te vormen en als input bij gesprekken met verschillende partijen rond dit onderwerp. De input wordt volledig anoniem verwerkt.

Vul jij deze enquête ook in? Zo help je ons landgoed Nijenburg optimaal toegankelijk te houden voor iedereen die er wil wandelen, fietsen, hardlopen en genieten van de rust en de natuur.

Het zijn acht meerkeuzevragen en bij vraag negen kun je meegeven wat je verder nog kwijt wilt. Als je tekst daar niet past, kun je een bericht mailen naar [email protected] .

Klik hier om naar de enquête te gaan. De enquête staat open van 26 november tot 14 december.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Stetlaan
  • De A9 (Haarlem-Alkmaar) tot de ringweg Alkmaar uitrijden. Daar tweemaal links de borden naar Heiloo volgen. Na het passeren van landgoed Nijenburg ga je rechts de Kerkelaan in. Na de spoorwegovergang (weg heet nu Belieslaan) rechts de parkeerplaats op.
logo