Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Noordal

Noordal

Welkom in Noordal

Wandel langs de beek de Noor, langs drassige hooilanden (beemden), moerasbos, hoogstamboomgaarden en droge hellingen. In de hooilandjes groeien onder meer reuzenpaardenstaart, knolsteenbreek en bosbies.

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Noordal

Over het gebied

Je kunt in het Noordal heerlijk wandelen langs de beek de Noor. Loop langs drassige hooilanden (beemden), moerasbos, hoogstamboomgaarden en over droge hellingen. In de hooilandjes groeien onder meer reuzenpaardenstaart, knolsteenbreek en bosbies. Het Noordal bestaat uit vier delen: Wolfsberg, Bergenhuizen, Noorbeemden en Matzedelle.

Video of Het Noordal: een parelketting om te koesteren

Historie zichtbaar in het landschap

Je vindt in het Noordal een kleinschalig cultuurlandschap van vroeger onaangetast terug. Heel herkenbaar zijn de landschapselementen als holle wegen, graften, hooilanden, maar ook de poelen in het natuurgebied. Het gebied is duidelijk gelinkt is aan de Belgische Voerstreek vlak bij Voeren.

Glanrund Natuurmonumenten

Natuur en cultuur in Zuid-Limburg

Tot aan het begin van de 19de eeuw kwam het Glanrund in Zuid-Limburg voor. Daarna verdween het uit het landschap. Inmiddels hebben we het Glanrund weer geïntroduceerd in het Limburgse landschap. Er grazen nu ongeveer 50 dieren in gebied Matzedelle. Voor de herintroductie is een samenwerkingsverband gesmeed met Natuurmonumenten, de Vlaamse organisatie Natuurpunt en een particuliere Limburgse boer.

Door de variatie in landschapstypen komen hier veel soorten vogels en andere dieren voor. Ook voor diverse planten is het Noordal een ideale plek. We hebben landschapselementen in het gebied hersteld of verbeterd, zodat de leefomgeving aantrekkelijker wordt voor dieren zoals de hazelmuis en de vroedmeesterpad. Dit is mede mogelijk dankzij het Interreg Project.

Natuurlijke verbinding

In de toekomst vervult het Noordal een verbindingsfunctie tussen het Savelsbosch en het Geuldal. Het gebied sluit aan op het Belgische natuurgebied Altenbroek.

Het Noordal op de grens met Belgie, Natuurmonumenten

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Noordal

Nieuws