Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute door het Noordal

Waar: Noordal

Wandelroute door het Noordal
3 uur 36
10,8 km

Over de route

Maak een prachtige ronde door het natuurgebied Noordal en wandel door het grensgebied met België.

Sla, staande met de rug naar het startpunt met Café d'r Pley, rechtsaf. Volg de groene paaltjesroute en passeer wandelknooppunten 53,42,41, 40, 35 en 36. Volg na nummer 36 de blauwe routepaaltjes.

Waar kun je starten

Noordal

Wat kom je onderweg tegen?

1. Grensoverschrijdende natuur

Natuur kent geen grenzen en dat merken we op deze wandeling van 11 km, die voor een groot deel door België loopt. De boswachters van Natuurmonumenten werken namelijk nauw samen met de Belgische collega’s van Natuurpunt om een ecologisch aaneengesloten gebied te realiseren. Dit alles in het kader van Natura2000. Dit is de overkoepelende naam voor gebieden die worden beschermd vanuit de 'Vogel- en Habitatrichtlijn'. Volgens deze Europese richtlijnen moeten lidstaten specifieke diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving (habitat) beschermen om de biodiversiteit te behouden.

2. Kerk met kale boom

De Brigidakerk heeft een lange voorgeschiedenis. Omstreeks 1000 jaar na Christus stond hier al een kerk! Deze eerste kerk werd gebouwd op een kunstmatige heuvel. Nog steeds is er ongehouwen natuursteen te vinden in de onderbouw van de toren. Dat materiaal stamt vermoedelijk uit de 11e eeuw.

Schuilplek voor het dorp

De toren diende mogelijk ook als weertoren: een versterkt gebouw waar dorpelingen zich bij gevaar konden terugtrekken. 

Den halen

Ongetwijfeld zal je de vrijwel kale boomstam opgevallen zijn die voor de kerk staat. Dat is de zogenoemde Mei-den die ieder jaar door de ongetrouwde mannen van Noorbeek (de Jonkheid) gekapt, vervoerd en opgericht wordt en dat al meer dan 380 jaar! Hier is namelijk in het jaar 1634 een belofte aan de Heilige Brigida toen er pest heerste onder het vee. In 2015 is dit gebruik opgenomen in de Nationale inventaris Immaterieel Erfgoed van de Unesco.

3. Uitzicht

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Noordal dat kenmerkend is voor het landschap in Zuid-Limburg. Voor je zie je een kleinschalig landschap vol variatie door de combinatie van boomgaarden, akkers en weilanden. Midden in dit dal stroomt de Noor, het riviertje waar dit dal naar vernoemd is.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes